Zingende postzegels van Bhutan

In 1973 bracht Bhutan een serie zingende postzegels uit. De postzegels waren piepkleine vinylplaten die je echt kunt afspelen. De muziek bestond voornamelijk uit traditionele volksliederen.

zingende postzegels
Bron afbeelding: Wikipedia

Postzegel met muziek

De postzegels, die zijn uitgegeven in 1973 in een set van zeven zegels. Het zijn miniatuur platen. Maar één kant van de plaat en je draait hem als een eenzijdige 33 toeren plaat, gewoon op een standaard draaitafel. De miniplaat kon gewoon als postzegel worden gebruikt. Je haalde het plakpapiertje eraf en plakte ze op een envelop of briefkaart. Op de plaat stonden het nationale volkslied en Bhutanese volksliedjes en zelfs een korte geschiedenisles over het land was op de plaat gezet. De tekst waren in het Engels en in het Dzongkha, de officiële taal van het koninkrijk.

Zingende postzegels

Aanvankelijk vond men deze zingende postzegels maar ordinair en smakeloos. Geen enkele verzamelaar was er in geïnteresseerd en filatelisten al helemaal niet. Maar toen de postzegels voor het eerst werden vermeld in de verzamelbijbel, Scott’s Standard Postage Stamp Catalog, kwam hier langzaam verandering in. Aanvankelijk werd een set in nieuwstaat getaxeerd op een paar tientjes. Maar naast postzegelverzamelaars zijn er natuurlijk ook verzamelaars van vinyl. En deze zingende postzegels waren zeer in trek bij de platenverzamelaars. Met name in de VS is men gek op deze bijzondere vinylplaten en er wordt flink in gehandeld. Het zijn echte collector’s items. Op Ebay staan regelmatig van deze plaatjes te koop en ook op Discogs worden ze aangeboden. Sommige wel voor honderden dollars en waarschijnlijk neemt de waarde alleen maar toe.

Luister via deze link naar deze zingende postzegels en via onderstaande video’s zijn ze ook te beluisteren.

Postzegels van Bhutan

De zingende postzegels zijn overigens een uitvinding van de Amerikaanse avonturier Burt Todd, die in 1924 werd geboren in een rijke staalproducerende familie uit Pittsburgh. Tijdens zijn studie in Oxford ontmoette hij Ashi Kesang Choden-Dorfi, de toekomstige koningin van Bhutan. In 1951 nodigde zij Todd uit naar Bhutan voor haar huwelijk met koning Jigme Dorji-Wangchuck. Eind jaren ’50 vroeg de koning van Bhutan Todd om Bhutan te helpen aan een lening van 10 miljoen dollar. De Wereldbank wilde geen lening verstrekken. En er werd een andere manier gevonden, namelijk de uitgifte van postzegels. Als je heel veel postzegels verkoopt, kom je uiteindelijk ook wel aan die 10 miljoen dollar. Fundraising avant la lettre! Aanvankelijk werden nogal standaard postzegels uitgegeven. Maar om lekker te verkopen, moest het wat wilder en er passeerden tal van bijzondere ontwerpen de revue. De zingende postzegels waren de kroon op Todds werk.

Bronnen: Bhutan Postal Museum, NPR, Present and Correct, Vinyl Factory

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00