Waarom zijn Japanse persingen van vinylplaten zo populair?

Waarom zijn Japanse persingen van vinylplaten zo gewild bij verzamelaars van vinyl en tweedehands platen? Zijn platen die in Japan zijn geperst dan beter of specialer? In dit artikel geef ik antwoord op de vraag waarom Japanse persingen zo populair zijn.

Spoiler: Japanse persingen zijn van betere kwaliteit en veel zeldzamer. Hieronder vind je 7 redenen die de populariteit van Japanse persingen verklaren.

#1 Hoge geluidskwaliteit

Een van de belangrijkste redenen waarom Japans vinyl zo hot is onder platenverzamelaars, is de veel betere geluidskwaliteit. En dat komt weer door de kwaliteit van het vinyl zelf. In Europa en de Verenigde Staten werden doorgaans snel, in grote hoeveelheden en tegen een zo klein mogelijk bedrag geperst. Om de kosten zo laag mogelijk te houden, werden in Europa en de V.S. veel platen geperst op oud, gerecycled vinyl. En dat betekent ook een slechtere geluidskwaliteit. Op het betere en zuivere Japanse vinyl is veel minder achtergrondruis te horen. Dit zuivere vinyl wordt ook wel ‘virgin vinyl’ genoemd.

#2 De albumhoes

Een andere reden voor de populariteit van Japanse persingen, is de albumhoes. Net zoals aan het vinyl, wordt ook aan de albumhoes veel aandacht geschonken. De kwaliteit van het materiaal is vaak veel beter. Het karton is een stuk stugger en dikker en ook het drukwerk is veel beter. Bovendien hebben sommige Japanse versies een andere albumhoes met een ander design dan het origineel. Dit is weer voer voor verzamelaars.

#3 De binnenhoes

Westerse platenlabels gebruiken meestal papieren binnenhoezen om hun platen in te ‘verpakken’. Papieren binnenhoezen zijn namelijk veel goedkoper. Maar in Japan staat kwaliteit voorop. Daarom gebruikten ze daar plastic binnenhoezen. Dit zachte plastic biedt een veel betere bescherming en voorkomt dat er krassen of vlekken op de plaat ontstaan.

#4 Japanse persingen zijn zeldzaam

Japanse versies worden op veel zuiverder vinyl geperst en en vaak in veel kleinere oplages. Dit zorgt er automatisch voor dat zo’n Japanse plaat een stuk zeldzamer is. Dus bovenop een uitstekende kwaliteit heb je ook een buitengewone plaat in handen.

Bekijk hieronder een video met 10 feiten over Japans vinyl.

#5 De obi

Japanse platen beschikken vaak ook over een obi-strip. Dit is een strook papier die rond de albumhoes is is gewikkeld. Zo’n obi zie je vooral bij Japanse importreleases waarop informatie over het album in het Japans staat. Nee, het is geen afkorting van Outer Band Insert. Obi is een Japanse term (帯) en werd aanvankelijk gebruikt voor de sjerp die onderdeel uitmaakte van een kimono.

Zo’n obi werd vaak op albums van buitenlandse artiesten gewikkeld. Hierop staat informatie over de plaat vermeld in het Japans. Dit komt omdat veel Japanse verzamelaars geen Engels konden lezen. De obi-strook geeft een volledige vertaling van de naam van de band, de albumtitel en vaak ook de tracklist van het album. Voor een echte verzamelaar is het natuurlijk een must om een exemplaar met obi, in bezit te hebben.

Hieronder vind je informatie over de obi van een Elvis Presley fan.

#6 Liner notes

Wat verder nog bijdraagt aan de populariteit van Japanse persingen zijn de zogenaamde liner notes. Dit zijn geschreven teksten op albumhoezen en de boekjes die in de cd-doosjes of cassette zitten. Vaak is het anekdotisch materiaal, een discografie van de artiest of het platenlabel en andere informatie over de opnames.

In Japan zijn liner notes populair. Met name voor releases van buitenlandse artiesten zijn er liner notes aanwezig. Zo vind je vaak complete songteksten van alle track op het album, informatie over de muzikant, een overzicht van de muzikanten en bedankjes aan degenen die betrokken zijn bij de productie van de plaat. Vaak zijn er ook extra afbeeldingen van de artiest terug te vinden.

#7 Rood vinyl

Toshiba, een van de belangrijkste platenfabrikanten in Japan, drukte van 1958 tot begin 1974 veel van hun platen op rood ‘Everclean-vinyl’. Dit vinyl was beter bestand te zijn tegen statische elektriciteit en voorkwam dat platen stof hapten. Vaak werd de plaat ook op zwart vinyl geperst. Het is niet echt duidelijk wanneer een album op rood of zwart vinyl gedrukt werd. Soms waren de promo exemplaren rood en hadden de exemplaren in de winkels de zwarte kleur. En soms was het weer andersom.

Japanse persingen
Japanse persing op rood Everclean vinyl. Bron afbeelding: Johan Oomen via Flickr

Deze Everclean-uitvinding was eigendom van Toshiba, dus alleen de platenlabels die een contract met Toshiba hadden, brachten albums uit op rood vinyl. Deze Everclean-persingen zijn nooit bedoeld als collector’s item. Toch zijn ze dat in de loop van de tijd wel geworden. Een rode plaat zal altijd voor een hogere prijs worden verkocht dan een zwart exemplaar.

Ook gek op Japanse persingen?

Eerlijk is eerlijk, ik heb nog maar weinig Japans materiaal in mijn collectie. Ik ben er wel altijd naar op zoek, maar slechts incidenteel tik ik een mooi Japans album op de kop. Maar ook liefhebbers van ander tweedehands vinyl, zijn op deze site op het goede adres. Ik verkoop heel wat platen in mijn eigen BoekenBlues shop. Hieronder vind je de laatste zes vinylplaten die ik aan de shop heb toegevoegd.

Bronnen: Buizenradioclub, In Sheep’s Cloting Hifi, Plexus Recirds, Tokyo Weekender, Vinyl Madness, Wikipedia

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00