Tweedehands vinyl: Echt veel leuker dan spiksplinternieuwe platen!

Tweedehands vinyl vind ik vele malen leuker dan spiksplinternieuwe elpee’s. En een gloednieuwe reissue vind ik lang niet zo interessant als de originele tweedehands plaat. Zo’n vintage album heeft op mij een bijzondere aantrekkingskracht, die nieuwe albums vaak niet hebben. Ik heb een aantal redenen op een rijtje gezet waarom ik tweedehands vinylplaten een stuk leuker vindt dan nieuwe lp’s.

Vintage vinyl

Een tweedehands plaat heeft soms meer dan twee eigenaren gehad en in veel gevallen stijgt de prijs aanzienlijk naarmate de jaren verstrijken. Je hoeft de plaat alleen maar op te bergen en goed te bewaren. Ik heb ook een aantal zeldzame lp’s in mijn platenkast staan. Albums die ik ooit voor een paar gulden heb gekocht. En nu is de waarde van zo’n plaat gestegen tot boven de 100 euro. Bizar toch! Geld en financieel gewin (ja ik ben een tikkie ordinair) zijn belangrijke redenen voor mij om een platencollectie aan te leggen. Maar er zijn voor mij ook andere redenen voor mijn voorliefde voor tweedehands vinyl.

Waarom tweedehands vinyl?

Ik ben gek op tweedehands vinyl en als ik op een platenbeurs rondscharrel, ben ik helemaal in mijn element. Maar als ik in een platenzaak ben waar alleen nieuwe platen worden verkocht, dan doet dat me niet echt veel. En dat vind ik zelf best vreemd! Ik heb mijn psyche proberen te ontrafelen en op een rijtje gezet waarom ik die oude vintage platen zo te gek vind.

Allereerst komt het waarschijnlijk doordat een plaat een tastbaar product is. En dat is echt veel beter dan die onpersoonlijke digitale streaming platforms. De albumhoes, het gewicht van de plaat, de informatie op de hoes, enzovoorts. En dan ook nog het omdraaien van de plaat om meer muziek te horen… Dat is toch heerlijk!

Daarnaast heeft tweedehands vinyl een eigen geschiedenis. Je weet dat de plaat meerdere eigenaren heeft gehad. Soms staan er nog namen op de hoes geschreven. En ook komt het voor dat er prijsstickers op geplakt en ik heb zelf nog vele elpee’s die uit de guldentijd komen. Zo zag ik laatst een plaat uit 1975 met prijssticker van ƒ21,-. Best duur eigenlijk voor die tijd. Dat zou nu zo’n €9,5 zijn.

Een andere reden waarom ik een voorkeur heb voor tweedehands vinyl, is dat ik bij oude platen heerlijk kan wegzwijmelen en het allerlei herinneringen uit mijn jeugd oproept. Mijn platenverzameling doet mij terugdenken aan vroeger. Het is een levende herinnering en is voor mij pure nostalgie. En ik kan zelfs de krasjes en piepjes van oude albums ‘meezingen’. Die horen er gewoon bij!

tweedehands vinyl

Lol in het verzamelen

Verzamelen gaat verder dan het simpelweg aankopen van platen. Bij mij, en ongetwijfeld ook andere vinylverzamelaars, gaat het niet alleen om de muziek zelf, maar ook om speurtocht naar zeldzame persingen, limited editions en bijzondere uitgaven. Als je een collector’s item hebt gescoord, is dat toch te gek. Vooral als ik het voor een klein prijsje heb kunnen aankopen. Bekijk hieronder mijn laatste collector’s items die ik in de Boekenblues shop aanbied. Niet alleen vinylplaten, maar ook boeken en cd’s.

Het verhaal achter de plaat

Verder zit de lol in het verzamelen ook in het verhaal achter de plaat en de muziek. Hoe is het album tot stand gekomen en wie speelden er op mee en meer van dat soort dingen. Op Spotify staat dat er niet bij, maar op een albumhoes vind je heel veel achtergrondinformatie. En nu ik het toch over die albumhoes heb… Die maakt ook deel uit van het plezier in het verzamelen. Ik heb een aantal tweedehands platen die echt een prachtige albumhoes hebben. Soms zijn het echte kunstwerken die een bepaalde tijdsgeest weerspiegelen. Zo ben ik een fan van de albumhoezen van Sun Ra. Dat is pure kunst!

Spotify heeft echt niet alles!

Een ander pluspunt van vintage vinyl is dat het vaak het enige medium is, waarop die muziek nog te vinden is. Want lang niet alle muziek staat op streaming platforms. En Spotify heeft echt niet alles! En ik heb best een aantal albums die bovendien nooit als reissue zijn uitgebracht. Soms vind je nog een enkel nummer van dat album op YouTube, maar als je de hele elpee wilt beluisteren, moet je toch echt die oude plaat bemachtigen. Ik merk dat met name met Afrikaanse muziek uit de jaren ’60 en ’70. Heel veel Afrikaanse albums zijn totaal onbekend op de streaming platforms. En dat is voor Spotify nog echt een onontgonnen gebied.


Klinkt tweedehands vinyl beter?

Sommige mensen vinden de klank van oude platen veel beter. Ikzelf heb dat niet zo, maar ik hoor geregeld van andere platenliefhebbers dat het geluid van oude, analoge opnamen warmer en authentieker klinkt dan de digitale opnames van nieuwe albums.

Tweedehands vinyl is duurzamer

Een ander voordeel van tweedehands vinyl is dat het duurzamer is dan nieuw vinyl. Door tweedehands vinyl te kopen, draag je bij aan recycling en verminder je de vraag naar nieuwe producten, wat natuurlijk veel beter is voor het milieu.

Vinyl blijft altijd

Ik denk dat vinyl nooit uit de mode raakt. Volgens mij blijft de ‘hang’ vinyl en nog heel lang bestaan. En ook het verzamelen van tweedehands vinyl is ongekend populair. En dat zie aan sites als Discogs en Value Your Music. Die worden populairder en populairder. Ook het aantal platenbeurzen dat wordt georganiseerd neemt alleen maar toe. En een fenomeen als Record Store Day is ook een extra stimulans voor de vinyl revival.

Logo Record Store Day. Afbeelding via Wikipedia

Ook populair onder jongeren

Op een of andere manier heeft vinyl heeft een ongekende aantrekkingskracht op allerlei leefstijdscategorieën muziekliefhebbers. Niet alleen onder ouderen, die er mee opgegroeid zijn. Ook onder jongeren wordt vinyl steeds populairder. In Entertainment Business zegt Bart Haselbekke van Vinylparadijs in Geesteren hier het volgende over:

We leven in een snel, online tijdperk en mensen willen terug naar de basis. Een plaatje draaien is de gezelligheid een beetje opzoeken en ik denk dat dat wel de basis van vinyl weer draaien. Het wordt tastbaar.

Mijn voorspelling is dat lp’s en platen altijd in de mode blijven en de zoektocht naar tweedehands vinyl alleen nog maar zal toenemen.

Bekijk hieronder de video The Vinyl Revival: Why Records Are Spinning Back into Fashion die gaat over de hernieuwde voorliefde voor vinyl. Beetje Amerikaans, maar de video laat wel goed zien waarom vinyl zo top is!

Meer tweedehands vinyl

Het zal jullie niet ontgaan zijn dat ik een fan ben van tweedehands vinyl. In de Boekenblues webshop vind je meer lekkere vintage elpees en singles en ook heel veel tweedehands muziekboeken trouwens. Ik heb heel wat platen, cd’s en boeken over muziek in de kast staan. Ik koop ze bij kringloopwinkels, loop zo nu en dan een platenbeurs af en zoek op online handelspagina’s als Marktplaats. Omdat mijn kasten uitpuilen, ben ik genoodzaakt om sommige platen, boeken, cd’s te koop te zetten. Dat doe ik in mijn eigen Boekenblues Shop. Bekijk hieronder de laatste zes toevoegingen.

Bronnen: The Conversation, Entertainment Business, DJ Mag

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00