Supraphon: muziek en design

Supraphon is een Tsjechisch platenlabel dat voornamelijk klassieke muziek en populaire muziek, van Tsjechische en Slowaakse muzikanten publiceert. Naast hun muzikale verdiensten werd ook beroemd vanwege hun bijzonder albumhoezen. Dat was een knap staaltje design.

Supraphon

De naam Supraphon werd voor het eerst geregistreerd als handelsmerk in 1932. Het was de naam voor het platenlabel van Tsjechische albums die voor export werden geproduceerd door het bedrijf Ultraphon. Na de Tweede Wereldoorlog, in 1947 werd Ultraphon genationaliseerd toen het communistische bewind in Tsjechoslowakije een aantal radiofabrieken, waaronder de Philips fabrieken in Praag, had genationaliseerd. Er werd een nieuwe nationale onderneming opgericht, met de naam Tesla. Supraphon werd het platenlabel van Tesla ofwel “Gramofonové závody”.

Supraphon

Supraphon albumhoezen

Platenlabel Supraphon was voor verantwoordelijk voor de populariteit van Tsjechische klassieke muziek in de jaren 40. Supraphon overleefde de Koude Oorlog en werd onlangs de officiële Tsjechische distributeur van Warner Music Group. Natuurlijk zijn de albumhoezen uit de mode en wordt de meeste muziek online gepubliceerd. En dat is best jammer want een vinylplaat is het product waar muziek en design samenkomt. Op Pinterest vind je een verzameling en er is zelfs een hele Tumblr gewijd aan de hoezen van platenlabel Supraphon, getiteld Gramobal. Bekijk hieronder een aantal voorbeelden van die platenhoezen.

Meer bijzondere albumhoezen

In de Boekenblues webshop vind je meer lekkere muziek en ook heel veel tweedehands muziekboeken over platenhoezen. Ik heb heel wat platen, cd’s en muziekboeken in de kast staan. Ik koop ze bij kringloopwinkels, platenbeurzen en op online handelspagina’s als Marktplaats. Zo nu en dan zet ik ze te koop in de Boekenblues Shop. Bekijk hieronder de laatste toevoegingen.

Bronnen: Another Mag, Present and Correct, Vinyl Factory, Wikipedia

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00