Run-out Rhythms in de groef

De run-out groove is het gebied aan het einde van de plaat waar de groef naar het label toeloopt. Hierop staat geen muziek, maar er zijn wel run-out rhythms te horen.

Run-out groove

De run-out groove is vakjargon voor de platenverzamelaar. Soms noemt men het ook wel ‘dead wax’ . De Nederlandse term voor dit stukje vinyl is ‘uitloopgroef’. Op heel veel platen vind je op dit gedeelte van plaat een code die bestaat uit letters en cijfers. Deze code is het catalogus en matrixnummer en de fabriek gebruikt deze code om informatie over de persing op te slaan. Eerste persingen van platen herken je aan de code A1 B1 of varianten zoals A//1 B//1 of 1Y//1 2Y//1.

Runout Groove
Afbeelding via Wikipedia

Maar naast die codes, is het ook nog mogelijk om extra tekst te plaatsen. Zo kan hier bijvoorbeeld de naam van de artiest geplaatst worden of de naam van het platenlabel. Soms zie je dat artiesten hier een bericht aan hun luisteraars hebben geplaatst. Alles is mogelijk, maar je hebt maximaal slechts 30 karakters tot je beschikking. Bekijk hieronder de video waarin alles nog eens wordt uitgelegd over de code in de uitloopgroef.

Run-out Rhythms

In de run-out groove vind je dus vaak codes en tekst. Maar je kunt dit stukje dead wax ook gebruiken om er ritmes mee te maken. En dat deed Matt Cook. Luister hieronder naar zijn Run-out Rhythms.

Plaatje kopen?

Check dan de laatste tweedehands platen die in de BoekenBlues zijn opgenomen. Hieronder vind je de laatste 3 aanwinsten.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00