Dit is een cursus platen verzamelen voor beginners. Deze beginnerscursus heb ik puur voor mezelf opgesteld. Ik verzamel al vele jaren platen, maar weet er eigenlijk niet veel van af en klooi maar een beetje. Tijd om mijn vinyl verzamelkwaliteiten naar een hoger plan te tillen.
Vinylverzameling voor de ‘heb’
Ik koop maar wat. Elpees met een mooie albumhoes, of waar ik in een ver verleden wel eens van gehoord heb, of die de verkoper aanprijst… of wat dan ook. De enige lijn die in mijn verzamelactie zit, is dat ik altijd eerst in de bakken met soul, funk, Afrikaanse muziek en blues kijk en dat ik (meestal) niet meer dan €15,- voor een plaat wil uitgeven. Inmiddels heb ik een bescheiden vinylcollectie opgebouwd en ben benieuwd naar de waarde van al die elpee’s, cd’s en singles. Ik verzamel ze gewoon voor de ‘heb’ en omdat ik het leuk vind om een platenbeurs te bezoeken en door al die platenbakken te struinen.
Talent als vinylverzamelaar
Ik ben wel nieuwsgierig naar mijn kwaliteiten als vinylverzamelaar. Heb ik talent of niet? En om dat uit te zoeken, wil ik mijn verzameling langs de financiële meetlat leggen, zodat ik bij volgende aankopen weet waar ik rekening mee moet houden. Tot op heden heb ik nooit gelet op de mogelijke waarde. Ik verzamel puur voor de leut en niet omdat ik wil investeren.
Verstand van platen verzamelen
Omdat ik er zo verdomd weinig verstand van heb, heb ik besloten een cursus platen verzamelen op te stellen. Hiervoor heb ik sites afgestruind, krantenberichten gelezen, mijn eigen domme verzamelfouten geanalyseerd en met andere collectioneurs gepraat die ‘er zeggen wel verstand van te hebben’. Al deze informatie heb ik in een grote mixer gedaan, met als resultaat, deze cursus platen verzamelen voor beginners.
Platen verzamelen voor beginners
De cursus heb ik teruggebracht tot 6 korte lesjes, te weten:
- Verzamel zeldzame platen
- Betaal niet teveel
- Verzamel vinyl dat in goede staat verkeert
- Bereid je voor
- Word een expert
- Treuzel niet
#1. Verzamel zeldzame platen
Een beetje goede platenverzamelaar gaat alleen naar zeldzame platen op jacht. Platen waar er maar weinig van gemaakt zijn en waar veel vraag naar is. Die zijn namelijk het meeste waard! Ik ben op dit punt al vele malen de mist in gegaan en heb heel wat elpee’s gekocht die in groten getale te koop waren op de tweedehands markt én bovendien in een veel betere conditie waren. Mijn aankopen bleken niet zoveel waard, maar ik heb goede hoop voor de toekomst! Want ik heb inmiddels geleerd dat een zeldzame plaat waar veel vraag naar is, ’the top of the bill’ is in de vinylwereld.
Zo luisterde ik laatst op You Tube naar het nummer Our Groove van Marvin Peterson and the Soulmasters van het album In Concert uit 1969. Beetje gegoogeld en kwam erachter dat er maar 50 exemplaren van dit album van zijn geperst. Slechts 50! Best zeldzaam dus en heel bijzonder als je een van die 50 exemplaren aantreft. Nog een beetje verder gegoogeld en zag dat er tussen de
#2. Betaal niet teveel
Les nummer 2 is dat je niet teveel moet betalen. Klinkt logisch! Maar de vraag is natuurlijk hoeveel een plaat waard is. Pas dan weet je of je teveel betaald. Ik ben een fan prijslijstjes. En er zijn heel wat lijstjes samengesteld van platen die voor veel geld zijn verkocht. Zo publiceert Discogs maandelijks een overzicht met ‘Top 25 Most Expensive Items Sold on Discogs’. Value You Music publiceert wekelijks ook zo’n lijstje, En verder is er nog het lijstje met Vinyl Fetish waarop dure platen op een rijtje zijn gezet. En dan zijn er nog Popsike, 45cat en Music Price Guide. En er zijn nog veel meer van dit soort overzichten. Ook zijn er handelssites die je kunt raadplegen. Zo is er musicstack.com, CDandLP en natuurlijk Discogs
Ik ben gek op die lijstjes, lees ze regelmatig en steek er heel wat van op. Als je dat regelmatig doet, krijg je een idee van wat een plaat waard is
#3. Verzamel vinyl dat in goede staat verkeert
De derde les in deze cursus platen verzamelen is dat je het beste platen kunt kopen die (bijna) perfect zijn. En dat geldt niet alleen voor de plaat zelf, maar ook voor de binnen- en buitenhoes en het etiket op de plaat. Je kunt het een beetje vergelijken met de waarde van onroerend goed. Daar kijk je niet alleen naar het pand zelf, maar ook naar de locatie. Zo is het ook met platen. Niet alleen de kwaliteit van de zwarte schijf is van belang, maar ook de verpakking!
Vaak hanteren de verkopers een kwaliteitssysteem voor de conditie waarin plaat en hoes verkeert. Dit systeem wordt grading genoemd en loopt van Poor tot Mint. Poor is bagger en Mint is de absolute perfectie. Ik hanteer diezelfde beoordeling ook voor mijn platen.
Mijn streven is om alleen maar vinyl met de beoordeling Very Good Plus (VG+) te kopen. Maar ook deze beoordeling is subjectief. Ik heb ooit een elpee online gekocht die werd aangeprezen als Near Mint. Bijna perfect dus. Kostte me slechts €25,-. Bleek niet te kloppen. Ik zou deze elpee eerder kwalificeren als Very Good Minus. Maar het was mijn eigen domme fout. Een Near Mint voor zo’n lage prijs. Ik had het kunnen weten! Dat brengt me weer op de volgende wijze les dat je altijd met eigen ogen moet beoordelen wat de kwaliteit van het vinyl is.
#4 Bereid je voor
Een belangrijk onderdeel van het platen verzamelen, is de voorbereiding. Bezoek daarom regelmatig platenbeurzen, platenzaken, rommelmarkten, kringloopwinkels en check online marktplaatsen en veilingen. Zo krijg je gevoel voor de waarde van bepaalde albums, weet je welke platen zeldzaam zijn, waaraan een album moet voldoen, waar veel vraag naar is en voor hoeveel ze zijn verkocht. Je kunt al beginnen met de voorbereidingen vanachter je computer. Er is een aantal sites waar je heerlijk kunt rondstruinen en informatie kunt opdoen. Popsike is zo’n schatkamer. Deze site herbergt een database met meer dan 15 miljoen veilingresultaten en toont voor welk bedrag een bepaalde plaat is verkocht. Ook de sites Rare Records en Vinyl Records bieden megaveel informatie over vinyl en het aanleggen van een platencollectie. En bekijk ook onderstaande video eens.
#5. Word een expert
De vijfde les in deze cursus, is dat je een expert moet worden in het platen verzamelen. Ook moet je het jargon onder de knie krijgen. Je moet weten wat een gatefold hoes is, of wat een cut corner en een run-out groove is.
Daarnaast is het van belang dat je een expert wordt in een bepaald genre of artiest waar je alles van wil verzamelen. Het is heel verleidelijk om goedkope lp’s te kopen of partijen aan te schaffen waar ‘wel wat leuks tussen zit’. Kijk hiermee uit. Voor je het weet heb je een kast vol platen die eigenlijk alleen maar in de weg staan.
Het is dus belangrijk om te focussen en je te richten op een paar artiesten of muzikale genres. Ik richt me op blues en soul en Afrikaanse muziek. Ik vind het leuk om miniverzamelingetjes aan te leggen. Over de Sun Ra and his Solar Arkerstra en Gil Scott-Heron bijvoorbeeld. Of de soundtracks van blaxploitation films. En verder ook muziekboeken van Taschen, een verzameling met fight the power albums of kerstmuziek. Maar dan liever niet de standaardplaatjes en mainstream albums. Maar meer rariteiten, obscure muziek en platen die je niet vaak tegenkomt.
#6. Treuzel niet
De laatste les in deze cursus platen verzamelen is dat je nooit moet treuzelen. Zie je de plaat van je dromen? Koop hem dan! Ga niet eerst een blokje om, slaap er niet een dagje over. Wees geen slak, treuzel niet én koop die schijf, want anders is hij weg. Ik spreek uit ervaring!
Meer over platen verzamelen
Wil je meer weten over het opzetten van een platenverzameling of wil je wat achtergrondinformatie lezen? Check dan onderstaande blogjes die ik er over heb geschreven.
Boeken over platen verzamelen
Ik verzamel ook boeken over platen verzamelen. Omdat mijn boekenkast uitpuilt, moet ik ruimte maken. Daarom zet ik af toe wat te koop aan in de Boekenblues Shop. Bekijk hieronder de laatste 3 toevoegingen.
Bronnen: Catawiki, Jeb Banner, Rare Records