Plaat van koffie: Blacker than black!

Een plaat van koffie en niet van vinyl. Het kan echt. En sterker nog. Je kunt de plaat in kleine stukjes breken, een beetje water erop gieten en je hebt een lekker bakkie koffie. Blacker than black!

Platen van vinyl

De meeste platen zijn gemaakt van polyvinylchloride, beter bekend als vinyl. Vinyl is een materiaal dat op veel terreinen gebruikt wordt. Zo worden er regenpijpen, dakgoten en vloeren van gemaakt. Het is relatief sterk en licht van gewicht en kan in allerlei kleuren geleverd worden. Toch is vinyl niet het enige materiaal om platen van te maken.

Elpee van hout

De Amerikaanse Amanda Ghassaei knutselde een plaat van hout. Ze maakte hierbij gebruik van een laser cutter. De geluidskwaliteit is nog niet om naar huis te schrijven, maar het kan dus wel. Op Instructables staat het maakproces van een houten elpee uitgelegd. Luister hieronder naar Idioteque van Radiohead op…. hout.

IJs elpee

Het is ook mogelijk om ijs te gebruiken als materiaal voor de fabricage van een plaat. De Zweedse band, de Shout Out Louds wilde in 2012 hun nieuwe album op een bijzondere manier lanceren. Een plaat van ijs was het idee. Klinkt simpel, maar het productieproces was lastiger dan gedacht. Het grootste probleem waren die luchtbelletjes in het ijs. Wanneer de pickup naald een luchtbelletje raakt, springt de naald omhoog en klinkt de muziek niet meer. Uiteindelijk ontdekte men dat gedestilleerd water heel goed werkt. Geen luchtbelletjes meer! Luister hieronder naar het resultaat.

Alternatieven voor vinyl

De band Slightly Stoopid probeerde een album te maken van hasj. Dit mislukte. Wat wel lukte is een elpee van beton. De Duitse ingenieur Ricardo Kocadag ontwikkelde er eentje: de Schallplatte aus Beton. Wat ook goed ging, is de innovatie van Andvinyly. Dit bedrijf maakt platen waarin je de as van een geliefde in een plaat kunt laten persen.

Eetbare lp’s

Ook een pizza, een stroopwafel en een tortilla zijn als alternatief voor vinyl gebruikt, maar dat bleek niet goed te werken. Alhoewel.. de pizza plaat klonk aardig.

Plaat van koffie

De laatste innovatie op elpee gebied is ontwikkeld door het bedrijf Peter’s Cold Brew. Zij hebben koffiebonen gebruikt als materiaal voor een plaat. Een een 12-inch werd gemaakt van gemalen koffiebonen. Op de 12 inch Blacker Than Black staan vier black metalnummers, waaronder Swiped Right for Dad en Ballad for a Dying Unicorn.

Plaat van koffie
Bron afbeelding: Maxpixel

Plaat in stukjes

Ben je uitgeluisterd, dan kun je de elpee in een beker in stukjes breken. Een beetje heet water erbij schenken en je hebt een pittig bakkie koffie.

Koffie reclame

De plaat van koffie is helaas niet te koop. Alleen journalist en die vreselijke influencers kregen een exemplaar toegestuurd. De koffie plaat is namelijk een reclame actie voor super sterke koffie. De Peter’s Cold Brew koffie zou drie keer zo sterk zijn als ‘gewone’ koffie en heeft niet voor niets de bijnaam Liquid Cocaine. De reclame is bedacht door McCANN Prague.

Bronnen: Alt Press, Consequence of Sound, Design Taxi, Reporbate Magazine, Wired

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00