Naald in groef van heel dichtbij

De mensen van het Youtube-kanaal Applied Science hebben een bijzondere video online gezet. In de video zie je een pick up naald van heel dichtbij. De video is in slow motion gefilmd. Hierbij is gebruik gemaakt van elektronenmicroscoop zodat je de groef van een vinylplaat, maar ook van een cd en dvd van super dichtbij kan observeren.

naald in groef
Naald in groef vastgelegd met een elektronenmicroscoop.

Elektronenmicroscoop

Met een gewone lichtmicroscoop kun je een object zo’n 1000 keer vergroten. Dat is natuurlijk al enorm veel. Bij een elektronenmicroscoop is de lichtstraal vervangen door een straal elektronen. Hun golflengte is ongelofelijk klein, waardoor de resolutie wel tot 0,07 nanometer kan oplopen. Hierdoor Daardoor kun je een object een paar miljoen keer vergroten en dat is vele malen meer dan met een gewone microscoop.

Naald in groef

Er zijn al vele filmpje gemaakt van de naald van een pick up in actie. Ook de groeven van een vinylplaat zijn natuurlijk van dichtbij bekeken. Hieronder zie je enkele voorbeelden.

Natuurlijk zijn bovenstaande filmpjes heel interessant. Maar als je het gaat bekijken met een elektronenmicroscoop, dan zie je het allemaal nog veel beter. Je ziet dan precies wat er gebeurt als de naald van een platenspeler door de groef van een plaat wordt geleid.

Bekijk de video hieronder.

Bronnen: Applied Science,  The Vinyl Factory

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00