Wat zegt het gewicht van een vinylplaat?

Zegt het gewicht van een vinylplaat iets over de geluidskwaliteit van de plaat? In dit blog ga ik in op deze vraag. Het gewicht van een vinylplaat ligt normaliter tussen de 120 en 140 gram. Maar zwaarder vinyl zou volgens sommige vinylverzamelaars een betere geluidskwaliteit hebben. Maar klopt dat wel? En gelijk maar het antwoord op die vraag: nee zwaarder vinyl heeft geen effect op de geluidskwaliteit.

Gewicht van een vinylplaat

De meeste lp’s, platen met een diameter van 12 inch) hebben een gewicht tussen de 80 en 200 gram. I in de jaren ’70 werd in de VS hier vanuit jaren uit besparingsoverwegingen ook wel eens van afgeweken en werden en platen met een gewicht 80 gram geproduceerd. Deze waren flexibel en werden in de meeste gevallen op het CBS label uitgebracht. Ook RCA Records bracht in 1969 onder het merk Dynaflex, platen uit met een gewicht van 80 gram. Over het algemeen hebben platen een gewicht van:

  • 120-140 gram. Dit is standaard het gewicht van 12 inch platen
  • 180 -200 gram. Dit wordt door audiofielen beschouwen als het ideale gewicht
  • 50 gram voor singles (een 7 inch plaat)

Bekijk het filmpje waarin NPO Radio 2 dj Wouter van der Goes op zoek gaat naar naar het verschil tussen een 140 en een 180 gram plaat

Zwaarder vinyl

Nieuwe vinylplaten hebben vaak een gewicht tussen de 180 en 200 gram. Zo’n zwaardere vinylplaat die vaak wordt aangeduid als heavyweight vinyl of als een 180 gram plaat, wordt beschouwd als een persing van audiofiele kwaliteit of van extra zware kwaliteit. Maar klinkt dit zwaardere vinyl nu echt beter? Of is gewoon een slimme marketingstrategie?

gewicht van een vinylplaat

Mythe over het gewicht van een vinylplaat

Het gewicht van een plaat heeft eigenlijk geen effect op de geluidskwaliteit. De kwaliteit van de opname, de master die is gebruikt voor het persen en de kwaliteitscontrole zijn namelijk doorslaggevend voor de kwaliteit.

Er waart een mythe rond dat de groeven van zwaar vinyl dieper zijn dan dat het geval is bij lichtere platen. Maar deze veronderstelling is niet juist. De diepte van de groef wordt namelijk bepaald door de master en voor zwaardere persingen wordt over het algemeen dezelfde master gebruikt. De groeven van een vinylplaat van standaardgewicht en vinyl van zwaarder zijn dus even diep.

Kromtrekken

Natuurlijk heeft een zwaardere persing ook zijn voordelen. Zo zal een heavyweight vinylplaat minder makkelijk krom kunnen trekken. Je moet natuurlijk de platen wel op de juiste manier bewaren . Een andere voordeel is van psychologische aard. Vaak vinden vinylverzamelaars dat een zwaardere plaat stukken fijner aanvoelt dan een plaat met een standaard gewicht. En dat is dus iets persoonlijks.

Platen verzamelen

Zo nu en dan bezoek ik een platenbeurs op zoek naar tweedehands vinyl. Door ruimtegebrek en omdat ik sommige platen dubbel heb, verkoop ik zo nu en dan een single of lp op mijn eigen webshop. De laatste 6 platen die ik heb toegevoegd aan de shop zijn de volgende.

Bronnen: LPspeler, Opus Klassiek , Warped vinyl aficionado

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00