Vitrolac: de allereerste langspeelplaat

Op 26 september 1931 bracht platenlabel RCA Victor een plaat van vinyl plastic op de markt: de Vitrolac. Het was de allereerste langspeelplaat die afgespeeld worden op een snelheid van 33 1/3 toeren.

De allereerste langspeelplaat

De plaat werd op 26 september aan de pers getoond in het Savoy Plaza Hotel in New York door RCA Victor. In de San Antonio Express van de dag erna, werd het volgende over die demonstratie geschreven.

“…Before a select audience of more than a hundred musical celebrities, prominent editors, and educators at the Plaza Hotel New York City, the RCA Victor Company held the first demonstration of a new long-playing record capable of reproducing an entire symphony or musical program lasting a full half hour… Distinguished speakers, among whom were Leopold Stokowski director of the Philadelphia Orchestra and Edward E. Schumaker, President of the RCA Victor Company… The first composition to be recorded as a program transcription was was of Beethoven’s Fifth Symphony performed by the Philadelphia Orchestra under the direction of Leopold Stokowski at the Philadelphia Academy of Music…”

33 toeren elpee

Langspeelplaten die je op 33 toeren kon afdraaien, waren niet helemaal nieuw. Bell Laboratories was er al eerder mee bezig en kwam in de jaren ’20 met de Vitaphone platen. Op de platen kon je tenminste 11 minuten aan geluid kwijt. Ze werden gebruikt als geluidsdrager voor films en liepen synchroon met de tekst. Het verschil met de Vitrolac van RCA Victor was dat de diameter van de Vitaphone plaat 16 inches (40 cm) bedroeg en gespeeld moest worden van de binnenste naar de buitenste groef.

Allereerste langspeelplaat
De allereerste langspeelplaat werd uitgebracht door RCA Victor. Het hondje dat luistert naar His Masters Voice was het logo van dit label. Bron afbeelding: Francis Barraud [Publiek domein], via Wikimedia

Speciale pick-up

Om de platen te kunnen draaien bracht RCA Victor een speciale draaitafel op de markt. Het ging om het Radiola radio-phonography model RAE-26. Het was een lichtgewicht pick-up die 78 toeren én 33 1/3 toeren platen kon afspelen. Goedkoop was deze pick-up niet. De draaitafel kostte tussen de $250,- en $1000,-. Op de video hieronder zie de Radiola in actie.

Geen succes

De Vitrolec is nooit een succes geworden. Dit kwam doordat je plaat niet hard kon afspelen. Ook was er veel ruis te horen. Daarbij komt ook nog dat deze plaat enorm duur was. De plaat was verkrijgbaar vanaf een bedrag van $95. Daarnaast wilde de consument geen 33 1/3 toeren plaat, maar wilde liever alles bij het oude houden en hield vast aan de 78 toeren plaat.

Meer platen

In de BoekenBlues Shop vind je ook veel veel platen. Vinylplaten wel te verstaan. Bekijk hieronder drie platen die ik onlangs heb toegevoegd aan de shop.

Bronnen: MDR Jazzarchief, Stowkowski

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00