Bezoek aan een platenbeurs: 10 tips voor succes

In dit artikel geef ik 10 tips voor bezoek aan een platenbeurs. Ik heb al vele platenbeurzen bezocht en heel vaak is het op een deceptie uitgelopen. Ik kon niets vinden en ging gedesillusioneerd naar huis. Soms met een lullig plaatje dat ik maar kocht om toch maar iets mee te nemen van die platenbeurs. In dit artikel geef ik 10 tips waardoor een bezoek aan een platenbeurs een groot succes wordt.

bezoek aan een platenbeurs
Platenbeurs in Galerie Ravenstein. Bron afbeelding: Flickr

Bezoek aan een platenbeurs

Door schade en schande ben ik heel wat wijzer geworden en weet inmiddels hoe je de meeste lol uit zo’n bezoek kunt halen. En niet onbelangrijk, hoe je de mooiste, beste en goedkoopste platen vindt. Die inzichten heb ik in 10 tips samengevat. Ik neem ze zelf ter harte en misschien hebben anderen er ook wat aan.

#1 Ga alleen

De aller… allerbelangrijkste tip om een platenbeurs te bezoeken, is om helemaal alleen te gaan. Klinkt eenzaam, maar het scheelt je een hoop geruzie en narigheid. Laat dus je vrienden, verkering of hond thuis. Die hebben het na 10 minuten al gezien, willen de hele tijd koffiedrinken, houden van compleet andere muziek en hebben geen geduld voor jouw gescharrel in al die platenbakken. Doe jezelf een groot plezier en ga alleen!

#2 Neem tassen mee

Een tweede belangrijke tip voor een bezoek aan een platenbeurs, is om tassen mee te nemen waar je je aankopen in kunt opbergen. Verkopers beschikken niet altijd over tassen. Niets is zo irritant als met een los setje platen over de beurs te moeten lopen. Dus neem van die lekkere grote shoppers, een rugzak of voor mijn part zo’n lelijke boodschappentas op wieltjes mee om al je vondsten weer ongeschonden mee naar huis te nemen. Schaam je er niet voor.

bezoek aan een platenbeurs

#3 Check of de beurs doorgaat

Check altijd bij de organisator van de platenbeurs of de beurs echt doorgaat. Vooral bij openlucht platenbeurzen kunnen storm, regen en onweersbuien roet in het eten gooien. Dus als je van plan bent een bezoek aan een platenbeurs te brengen, is het verstandig vooraf te checken of de platenbeurs echt doorgaat. En doe dit dan bij de organisator van de platenbeurs en niet via een site zoals de mijne.

#4 Focus, focus en focus

Koop niet alleen wat leuk je leuk vindt. Dat is veel te breed. Beperk je tot een paar platen die je echt wilt hebben. Focus! Mijn voorkeuren variëren van de Zangeres Zonder Naam tot Sun Ra en van Afrikaanse muziek tot Spoken Word en alles wat daar tussen zit. Maar het heeft helemaal geen zin om platen van de Zangeres op een platenbeurs te kopen. Marktplaats staat er namelijk vol mee en die albums zijn vaak nog een stuk goedkoper. Behalve als het natuurlijk om een collector’s item van de Zangeres gaat, maar die zijn er nu eenmaal niet zoveel. Focus, focus en focus. En hoe doe je dat…? Zie daarvoor #5.

focus

#5 Maak een lijstje

De hoeveelheid lp’s, singles en vinyl op platenbeurzen is altijd overweldigend. Al ga je naar een kleine platenbeurs met 10 kraampjes, of naar een mega grote twee daagse platenbeurs met honderden handelaren. Het aanbod aan vinyl is altijd veel meer dan ik op mijn zolderkamertje heb staan. Vaak is het echt zoveel dat ik niet eens weet waar ik moet beginnen. Om daar een weg in te vinden, is het van belang om vooraf wat huiswerk te doen. Maak een lijstje van platen waarnaar je op zoek bent. Check thuis wat een schappelijke prijs is voor die plaat. En bedenk natuurlijk ook wat je maximaal wilt uitgeven aan dat ene album.

#6 Maak eerst een rondje over de beurs

Maak eerst een rondje over de beurs. Check waar de kraampjes zijn die jouw muzikale genres en albums verkopen. Soms is er een plattegrond waarop alle exposanten staan. Mij maak je niet blij met metal of piratenhits. Die kraampjes sla ik dan ook over. Bij kleinere platenbeurzen is geen plattegrond, en dan je moet eerst zelf uitvogelen waar de handelswaar van je gading zich bevindt. En check gelijk of ze dat ene Al Green-album hebben. En koop natuurlijk de beste en goedkoopste uitvoering!

#7 Maak een praatje met de verkopers

Knoop een praatje aan met de verkopers. Vraag wat ze aanbevelen en neem je verlanglijstje met hen door. De exposanten staan er om zoveel mogelijk platen te verkopen, ze weten precies wat er allemaal in de bakken staat en zijn liefhebbers van muziek en vinyl. Nu alleen nog even onderhandelen over de prijs. Zie daarvoor #10.

#8 Betalen bij bezoek aan een platenbeurs

Klinkt vreemd, maar anno 2024 is het lang niet altijd mogelijk om te pinnen en online te betalen. Neem daarom altijd voldoende cash mee én vergeet niet je pinpas of andere mobiele betaaldingetjes mee te nemen.

#9 Let op de kwaliteit

Als je een plaat of singletje koopt, let dan op de kwaliteit. Controleer de staat van de hoes. Zitten er cut corners in, is er sprake van ringwear of seam split (ja, ja vinyl jargon)? En hoe staat het met het label op de plaat en met het vinyl zelf? Zitten er krassen op de plaat? En check ook gelijk even uit welk jaar de plaat is, of het een eerste persing is. En meer van dat soort zaken.

 Kwaliteit van de platenhoes
Cut out en corner cut in platenhoes. Bron afbeelding Wikipedia

#10 Onderhandel

Afdingen en onderhandelen is een onlosmakelijk onderdeel van een bezoek aan een platenbeurs. Best moeilijk, want je bent super hebberig en wilt die ene plaat nu eenmaal graag naar huis meenemen. Natuurlijk zijn platenhandelaren liefhebbers van muziek. Maar ze zijn ook een groot liefhebber van geld. En het liefst willen ze dat ze aan het einde van de platenbeurs hun hele voorraad hebben verkocht. Als jij met een mooie deal komt, dan hoeven ze al die koopwaar niet onverkocht mee terug te nemen. Dus doe een goed voorstel. En als jouw bod niet wordt geaccepteerd, Dikke pech. Maar…. het is wel slim als je aan het eind van de beurs nog eens bij die kraam langsgaat. Mogelijk is dat album er dan nog… En misschien lukt het nu wel.

Meer tips voor een bezoek aan een platenbeurs

Platenverzamelaar Robert Fithen heeft ook een aantal do’s and don’ts voor een bezoek aan een platenbeurs op een rijtje gezet. Daar heeft hij een van video gemaakt. Beetje hysterisch Amerikaans filmpje, maar mogelijk haal je er wat handige tips uit.

Bezoek aan een platenbeurs. Check de agenda!

Op Boekenblues vind je naast de shop ook de platenbeurs agenda. En ook op Let’s Groef zijn heel veel platenbeurzen opgesomd. Bekijk hieronder de komende drie vinylbeurzen.

De Roermondse Platenbeurs

Datum: 24 juli 2024
Tijd: 11.00-17.00
Locatie: Roermond, Graaf Gerardstraat

De Roermondse Platenbeurs is een platen- en cd-beurs midden in het historische centrum van Roermond. Deelnemers uit het hele land bieden lp’s, cd’s en singles te koop aan. De vinylbeurs vindt plaats tijdens de Sjoemelmert. Deelnemers uit het hele land bieden lp’s, cd’s en singles te koop aan.

Lees meer …

Jaarlijkse kofferbakmarkt van Vereniging”De Weergever”

Datum: 27 juli 2024
Tijd: 9.00-16.00
Locatie: Amsterdam, Zamenhofstraat 116c

Bezoek de jaarlijkse kofferbakmarkt van Vereniging “De Weergever. De Weergever is de vereniging van verzamelaars van 78-toerenplaten, oude en antieke weergave- en opname-apparatuur. Op de kofferbakmarkt dus veel 78-toerenplaten, vinylplaten en oude platenspelers.

Lees meer …

Osse Platenbeurs

Datum: 28 juli 2024
Tijd: 11.00-17.00
Locatie: Oss, Cultuurpodium Groene Engel

Op zondag 28 juli kun je terecht op de Osse Platenbeurs in Cultuurpodium Groene Engel! De kramen zullen worden opgebouwd in het parkje op het Sint Barbaraplein, vlak naast Cultuurpodium Groene Engel. Uitrusten kan zoals gewoonlijk op het terras, op vijf meter afstand.

Lees meer …

Mijn vondsten na een bezoek aan platenbeurs

Regelmatig bezoek ik een platenbeurs. In het begin van mijn verzamelcarrière, kwam ik met allerlei prullaria thuis. Maar tegenwoordig ben ik meer ervaren en vind ik heel wat moois in die berg met tweedehands vinyl. Door ruimtegebrek en omdat ik sommige platen dubbel heb, verkoop ik ook wel eens een single of lp op mijn eigen webshop. De laatste 3 platen die ik heb toegevoegd aan de shop zijn de volgende.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00