Yaphet Kotto: Have You Ever Seen The Blues

Yaphet Kotto is afgelopen 15 maart 2021 overleden. In 1967 zong hij Have You Ever Seen The Blues, maar hij was vooral bekend als de boef Kananga in de Bond film Live and Let Die.

Boef

Kotto begon op zestienjarige leeftijd begon Kotto met acteren bij de Actor’s Mobile Theater Studio en toen hij negentien was, trad hij op in Othello. Zijn filmcarrière begon in 1963 met een rol in 4 For Texas. Met zijn rol van Kananga en zijn alter ego Mr. Big in Live and Let Die uit 1973 was hij de jongste Bond boef ooit.

Have You Ever Seen The Blues

Hij was ook een rapper. Want in 1967 bracht hij Have You Ever Seen The Blues uit. Een rapsong avant la lettre, want rap bestond toen nog helemaal niet. Yaphet Kotto nam de track op voor Hugh Masakela’s Chisa Records. Have You Ever Seen The Blues is de b-kant van Have You Dug His Scene. Beide nummers lijken wel de inspiratiebron geweest voor het het werk van Spoken Word artiesten The Last Poets en Gil Scott-Heron.

Luister hieronder naar beide nummers.

Yaphet Kotto
Yaphet Kotto en Isaac Hayes in actie. Bron foto: Alex via Flickr

Isaac Hayes

Overigens bracht hij hierna geen platen meer uit. Zijn enige andere actie die een klein beetje verband had met de muziek was zijn rol in de blaxploitation film Truck Turner. Daarin speelde hij ook weer de boef. Zijn tegenspeler was de Big Brother of Soul Isaac Hayes die ook verantwoordelijk was voor de soundtrack van deze film. Bekijk hieronder de trailer.

Meer blaxploitation

In de Boekenblues Shop vind je veel meer over blaxploitiation. Ik ben namelijk een verzamelaar. Op een platenbeurs zit ik altijd te loeren of ik nog wat vinyl in dit genre kan vinden. Soms zet ik wat te koop. Bekijk de laatst toegevoegde platen en boeken.

Bronnen: Aquarium Drunkyard, Austin Film, Wikipedia

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00