Wade Walton: Bluesbarber uit Mississippi

Wade Walton was bluesmuzikant en burgerrechten activist uit Clarksdale, Mississippi. Ook was hij een gerenommeerde kapper, die vele beroemde muzikanten tot klantenkring kon rekenen. Tot zijn vaste klanten behoorden Howlin ‘Wolf, Sonny Boy Williamson en Ike Turner. Waltons bijnaam was dan ook Bluesbarber.

Wade Walton: de Bluesbarber

Walton was een getalenteerd bluesmuzikant. Hij speelde mondharmonica, gitaar en hij gaf het ritme aan door met een scheermes langs de wetsteen te schrapen. Begin jaren ’60 nam hij het album Shake ‘Em On Down op. Walton had een hele pief kunnen worden in de muziek. Hij speelde met de groten der aarde. Zo speelde hij in de Kings of Rhythm met Ike Turner, maar bleef liever werken als kapper. Hij immers de ging kappersschool in Memp gevolgd en had een eigen kapperszaak in Clarksdale

Wade Walton

De twee carrières van Wade Walton

Walton had dus twee carrières die hij best goed kon verenigen. Hij werd de allereerste blueskapper. In zijn Big Six-barbershop kon je niet alleen je haar knippen op laten scheren. Je kon er ook terecht voor goede muziek. De muziek van Walton werd in 1960 vastgelegd door Paul Oliver. Later nam hij een album op, Shake ‘Em On Down. Veel muzikanten en andere beroemdheden bezochten Walton’s kapperszaak. Zo behoorden Howlin ‘Wolf , Muddy Waters, Sonny Boy Williamson II en Allen Ginsberg tot zijn clientèle.

Walton was ook politiek actief en zich inzette voor de burgerrechtenbeweging. Hierdoor kreeg hij veel kritiek. In zijn kapperszaak werd zelfs een bom naar binnen gegooid.

Documentaire

Wade Walton is ook te zien in de documentaire van Bill Ferris uit 1975 over de Delta-blues getiteld Give My Poor Heart Ease en in Deep Blues: A Musical Pilgrimage to the Crossroads van Robert Mugge uit 1992. Walton stierf in St. Louis, Missouri, op 10 januari 2000, op 77-jarige leeftijd.

Bekijk hieronder enkele video’s die zijn opgenomen bij Wade Walton in de kapperszaak.

Bronnen: Gran Hotel Insolación, Mississippi Blues Trail, Mississippi Writers and Musicians, Wikipedia

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00