Wade in the Water is een van de bekendste nummers aller tijden. Heb je interesse in muziek en geschiedenis, of ben je gewoon een fan van zwarte Amerikaanse muziek uit de 20ste eeuw, dan moet je echt eens in de geschiedenis van Wade in the Water luisteren.
Wade in the Water
Wade in the Water is een van de meeste bekende Amerikaanse gospelsongs. Het is begonnen als een Afro-Amerikaanse -Amerikaanse ‘jubilee song’. Dat is een lied, waar gezongen wordt over de bevrijding uit de slavernij.
De teksten hebben een religieuze betekenis. Althans zo lijkt het. Dit lied werd tijdens de slavernij gebruikt als een soort geheimtaal. Met dit lied werd aan andere slaven kenbaar gemaakt dat ze van het pad af moesten gaan en tijdens hun vlucht door het water moesten waden. Slavenhouders gebruikten namelijk honden om ontsnapte slaven te vinden. Maar wanneer je door het water liep of een rivier overstak, was het voor de honden veel lastiger om de geur op te sporen.
Wade in the water
Wade in the water, children,
Wade in the water
God’s a-going to trouble the water
De tekst werd voor het eerst gepubliceerd in 1901 in het boek New Jubilee Songs as Sung by the Fisk Jubilee Singers. Dat boek werd uitgegeven door Frederick J. Work en zijn broer John Wesley Work Jr. Zij verzamelden dit soort liedjes. Ze vroegen Fisk Jubilee Siners, een Afro-Amerikaans a capella studentenkoor van de Fisk University om dit nummer te zingen. Later maakten de Sunset Four Jubilee Singers in 1925 de eerste commerciële opname van dit nummer.
Documentaire
Wade in the Water is een 26-delige documentaire serie uit 1994. De serie is geproduceerd door NPR en het Smithsonian Instituut en beschrijft de geschiedenis van de Amerikaanse gospelmuziek en de impact ervan op soul, jazz en R&B. Prachtige muziek en je krijgt een kijkje in de sociale geschiedenis van de V.S. En het begint allemaal met dit fantastische nummer.
Covers
Het nummer is vele malen gecoverd. Op Secondhand Songs zijn de meeste cover versies op een rijtje gezet. Bob Dylan, Billy Preston en Staple Singers zette dit nummer op de plaat. Vooral in de jaren ’50 was dit nummer door vele souljazz-artiesten gecoverd. Je kon er lekker op soleren en het was een muzikaal protest tegen rassenongelijkheid. De eerste moderne jazzopname was de versie van Johnny Griffins Big Soul Band uit 1960.
In 1966 maakte Ramsey Lewis er samen met een groot orkest een uptempo jazznummer van en in 1967 zette de Nederlandse band De Maskers een Hammondorgel versie van dit nummer het op de plaat.
Big Mama Thornton maakte er een vette dubbelzinnige bluesversie van: See that girl dressed in white, she like to wade all night.
Een van de mooiste versies vind ik de uitvoering van Eva Cassidy uit 1997. Luister zelf maar.
Gospel is te gek
In de Boekenblues Shop vind je diverse muziekboeken over gospel en natuurlijk ook heel veel gospelmuziek. Bekijk hieronder de laatste 3 items die ik heb toegevoegd aan de shop.
Bronnen: American Songwriter, Wikipedia