Obrigado, Pelé en 100 andere voetballiedjes

Het kan niemand ontgaan zijn dat de WK voetbal is begonnen. Om dit kampioenschap luister bij te zetten hebben de Pocket Gods 100 voetballiedjes geschreven. Maar er zijn nog veel meer mooie liedjes over voetbal. Brazilië is hofleverancier!

Protestlied

Maar het eerste voetballied komt uit Noorwegen en is een protestsong. De wereldkampioenschappen vinden namelijk plaats in Qatar. De keuze voor Qatar leidde tot veel kritiek wegens de warmte in dat land, de corruptie bij de toewijzing en de grote aantallen doden bij de bouw van de voetbalstadions. De Noorse komiek Rasmus Wold schreef er een lied over Never Mind the Slavery.

100×30 WorldCup

The Pocket Gods werden bekend doordat ze Spotify flink te pakken hadden. Ze vonden een maas in het betalingssysteem van de streamingdienst. Spotify draagt namelijk na 30 seconden speeltijd royaltys af aan de muzikant. Waarom zou je dan liedjes schrijven van 4 minuten, als je na na een halve minuut al betaald krijgt. Daarom besloot de band The Pocket Gods een album te schrijven met 100 liedjes van iets meer dan 30 seconden lang. Ze hebben een paar jaar geleden ook een album met 100 voetballiedjes online gezet. Het is hun vijfde album en heet 100×30 WorldCup. De poëtische songtitels nodigen uit tot luisteren. Wat denk je van From Russia with (Hetero) Love, I’m Supporting Pussy Riot, I Me Me I Ronaldo!, The Ballad of the Poisoned Referee, Slave Labour Stadiums, Ra Ra Ras Pootun en Best Tattoo. Hieronder kun je de playlist beluisteren

Meer voetballiedjes

Ik ben een fan van Pelé. Dat was de beste voetballer aller tijden. Uit Brazilië natuurlijk. Met het Braziliaanse elftal won hij maar liefst drie wereldtitels. Op Wikipedia las ik dat hij in zijn hele carrière 1208 doelpunten in 1363 wedstrijden heeft gemaakt.

voetballiedjes
Pelé passeert een verdediger tijdens een wedstrijd in Zweden. De foto dateert uit mei 1960. Bron afbeelding: AFP/SCANPIX (Nationalencyklopedin) [Publiek domein], via Wikimedia Commons.

Obrigado, Pelé

Brazilië heeft niet allen die super voetballer voortgebracht, maar is ook de bakermat van heel veel goede muziek. Ik heb vijf Braziliaanse liedjes gevonden op het blog Soul Music Songs die over voetbal gaan. Het nummer met de mooiste titel is natuurlijk Obrigado, Pelé: bedankt!

Aqui É O País do Futebol – Wilson Simonal (Wilson Simonal, 1970)

Gol Anulado – João Bosco ‎(Galos De Briga, 1976)

Meio De Campo – Elis Regina (Elis, 1973)

Obrigado, Pelé – MPB-4 (Obrigado, Pelé – MPB 4 / Elis Regina & Pelé Perdão, Não Tem, 1971)

Paz E Futebol – Marcos Valle (Garra, 1971)

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00