Trump Made a Tramp Out of Me

Trump Made a Tramp Out of Me is de titel van een lied van Woody Guthrie. Het gaat over Fred Trump, de vader van de voormalig Amerikaanse president Donald Trump.

Woody Guthrie

Fred verdiende een fortuin met onroerend goed in New York. Hij was geen prettige huisbaas. Geld was zijn grootste drijfveer en hij was een racist. Woody Guthrie, de beroemde folkzanger woonde in een van Trumps panden en schreef een nummer over de praktijken van Fred Trump.

Trump Made a Tramp Out of Me
Woody Guthrie met zijn This Machine Kills Fascists. Bron afbeelding Karen Apricot via Flickr.

Geen lieverdje

Fred Trump was geen lieverdje en koesterde warme gevoelens voor de Ku Klux Klan. In 1927 werd Fred Trump tijdens Memorial Day samen met zes anderen aangehouden toen er gevechten uitbraken tussen sympathisanten van het Italiaanse fascisme en de Ku Klux Klan, waarvan Trump deel uitmaakte. Fred bleek een van de raddraaiers te zijn in deze demonstratie tegen zwarten en katholieken.

Woningbouw

Fred Trump was tijdens de Tweede Wereldoorlog betrokken bij bouwprojecten voor de United States Navy bij scheepswerven op diverse plaatsen langs de oostelijke kust. Na de oorlog bouwde hij woningen voor oorlogsveteranen onder meer in Bensonhurst in Brooklyn, New York. De Amerikaanse overheid pompte heel veel geld in dergelijke woningbouwprojecten. Trump stond niet toe dat Jan-en-alleman een woning mocht huren. Fred de moraalridder, vond dat de harmonieuze gemeenschap gegarandeerd moest worden. Daarom liet hij in het veteranenappartementencomplex Beach Haven geen zwarten toe.

Fred Trump
Fred Trump: Bron afbeelding: Wikipedia

Oplichter

In 1954 startte een Amerikaanse Senaatscommissie een rechtszaak tegen Fred Trump. Hij zou bij de bouw van Beach Haven voor miljoenen dollars onrechtmatige winst hebben gemaakt. Hij had subsidies die bedoeld waren voor de bouw van sociale huurwoningen in eigen zak hebben gestoken.

Racisme

Zanger en oorlogsveteraan Woody Guthrie was ook een van de huurders van een Trump appartement en was woest over het racistische huurbeleid van Fred Trump. Hij pakte zijn gitaar, met daarop de bekende spreuk This Machine Kills Fascists en schreef vervolgens zijn Trump track. Het hele nummer is niet online te vinden, alleen een kort audiofragment, dat je hieronder kunt beluisteren.

Mister Trump made a tramp out of me;
Mister Trump has made a tramp out of me;
Paid him alla my bonds and savin’s
To move into his Beach Haven;
Yes, Trump has made a tramp out of me.

Meer bijzondere muziek

Hou je van mooie muziek? Check dan eens de laatste 3 cassettebandjes die ik onlangs aan de BoekenBlues shop heb toegevoegd.

Bronnen: De Kettingzaag, Lodewijk Brunt, Sarah Holder, Wikipedia

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00