Tom Waits en auto’s: een perfecte combinatie!

Tom Waits en auto’s vormen een perfecte combinatie. Dit vervoermiddel is een van de favoriete onderwerpen in de liedjes van Waits. Bijzonder dat je over zo’n stuk koud staal zulke prachtige liedjes kunt schrijven.

Auto in de songtekst

Het bedrijf Digital Third Coast heeft meer dan 100.000 songteksten bestudeerd. Deze songteksten werden van de website Lyrics.com geplukt. Deze teksten werden geanalyseerd en onderzocht of hier iets over auto’s of automerken in werd vermeld. Het resultaat was een lijst met 13.000 artiesten die op de een of andere manier een ode brachten aan de automobiel. De hip hop artiesten en rappers spanden de kroon. Zij zijn grootste autoliefhebbers.

Meest bezongen auto

De meest bezongen auto is de Mercedes. In het onderzoek van Digital Third Coast werd deze 4.746 keer genoemd, gevolgd door de Cadillac, Bentley, Chevrolet en Jeep. Het minst leuk om over te zingen was de Honda Civic. Een beetje discutabel is dit onderzoek wel. Zo kregen de Amerikaanse automerken buitensporig veel aandacht en werden de meeste Europese automerken buiten schot gehouden. Geen liedjes over de Renault of de Volkswagen dus! En die zijn er echt wel. Luister maar eens naar de Volkswagen Blues van Gilberto Gil en Renault Zaire van Bakunda Ilondjoko, Or Les Kinois. Lekkere wereldmuziek.

Tom Waits en auto’s

Tom Waits is een van mijn favoriete artiesten. Hij zong 83 liedjes waarin iets over een auto werd vermeld. Zo gaat het nummer Ol’55 uit 1973 over zijn ’55 Cadillac. Het is niet een flauw nostalgisch nummertje over vroeger tijden. Het was gewoon de auto waarin hij destijds reed en waar hij in dit nummer een ode aan bracht. Het nummer werd gecovered door The Eagles en deze versie is echt verschrikkelijk. Wat een kitsch. Luister hieronder naar de enige echte versie.

Meer over auto’s

Op het album Blue Valentine uit 1978 vind je het nummer Kentucky Avenue. Daarin figureert een Buick.

Well Eddie Grace’s Buick got four bullet holes in the side

En op het nummer The Ghosts Of Saturday Night van het album The Heart Of Saturday Night uit 1974, schittert een Cadillac Coupe de Ville.

Across a cash crop car lot filled with twilight Coupe Devilles

The Pontiac is een recenter nummer van Waits. Het staat op het album Bastards uit 2018. Eigenlijk is het geen lied, maar meer spoken word.

and then there was the Pontiac and
god I loved that Pontiac

Albumhoezen

Ook de albumhoezen en promotiemateriaal voor zijn tours van Waits worden regelmatig opgesierd met een auto. Op Used Songs, 1973 -1980, het verzamelalbum uit 2001, leunt Waits op een Amerikaanse slee. In het Raindogs tourboek werd hij door Anton Corbijn gefotografeerd in een New York Cadillac. En op de achterkant van het album Blue Valentine pronkt de eigen auto van Waits: een 1964 Ford Thunderbird.

Tom Waits en auto's
Tom Waits en zijn 1964 Ford T-bird. Bron: Vinylmeister via Flickr

Bronnen: Gold Eagle, A Journal of Musical Things, Tom Waits Fan

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00