The Coffee Cola Song van Francis Bebey

The Coffee Cola Song is een nummer van Francis Bebey. Opvallend muziekinstrument in dit nummer is de eentonige bamboefluit: de n’dehou. Het is een uitvinding van de Pygmeeën, een volk uit Centraal Afrika.

Hindewhu

Het nummer begint met een bijzonder instrument. Het is namelijk de eentonige fluit, de n’dehou, waarop de fluitist afwisselend lettergrepen in toonhoogte zingt en fluit. Dat klinkt heel speciaal. Het wordt Hindewhu genoemd en het woord is een onomatopee van het geluid dat gemaakt wordt. Hindewhu kondigt de terugkeer van een jacht aan en wordt solo, duo of in groepen uitgevoerd.

The Coffee Cola Song

In een interview uit 1995 laat Francis Bebey de techniek zien en horen. Overigens speelt Patrick Bebey, de zoon van Francis Bebey de n’dehou, op The Coffee Cola Song. Het nummer staat op het album Pygmy Love Song uit 1982.

The Coffee Cola Song

Hieronder hoor je Hindewhu (Whistle Solo). Deze solo is afkomstig van The Music of the Ba-Benzélé Pygmies, opgenomen door Simha Arom en Geneviève Taurelle in 1965 en uitgebracht door Bärenreiter-Musicaphon in 1966.

Everything Now

Op het nummer Everything Now van Arcade Fire uit 2017 hoor je opnieuw de fluitpartij uit The Coffee Cola Song. Het is jammer dat Bebey dit nummer nooit heeft kunnen horen. Hij werd na zijn dood uitgebracht. Hij stierf in 2001 op 71-jarige leeftijd.

Afrikaanse muziek

In de BoekenBlues Shop vind je tweedehands muziekboeken en nog veel meer Afrikaanse muziek. Van Afrobeat, Highlife, Rumba, Ethio-Jazz, Soukous, Afro-Cubaans en meer muziek uit Afrika. Bekijk hieronder drie ‘Afrikaanse muziek items’ die ik onlangs heb toegevoegd aan de shop.

Bronnen: In Sheeps Cloting Hifi, A Journal of Musical Things, Pan African Music, Wikipedia

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00