Stilte is ook muziek: tracks waarop helemaal niets te horen is

Stilte is ook muziek. Soms werd die bijzondere muziek zelfs vastgelegd op plaat en verscheen het op cd. Erwin Schulhoff, John Cage en John Lennon en Africa Bambaataa laten de stilte horen.

In Futurum

Eén van de eerste componisten die stilte lieten horen, was Erwin Schulhoff. In 1919 componeerde hij Fünf Pittoresken. Een deel van dit werk, In Futurum, bestond uit stilte (vanaf 8.08 minuut op de video hieronder). In Futurum bevat talloze rusten en diverse andere muzikale aanwijzingen en ook hoelang het stiltestuk moet worden ‘gespeeld’ is afhankelijk van de interpretatie van de musicus. De aanwijzingen van dit stuk luiden letterlijk.

Tutto il canzone con espressione e sentimento ad libitum, semper, sin al fine.

En dat betekent dat je het hele stuk met vrije expressie en gevoel moet spelen, van begin tot aan het eind.

John Cage vond dat je stilte ook als muziek kon beschouwen en in 1952 zette hij het stiltenummer 4’33 op de plaat waarop 4 minuten en 33 seconden lang muzikanten alleen stilte hoefden te laten klinken. Luister hieronder naar het nummer in de uitvoering van Armin Fuchs.

Ook Silence een nummer van Andy Warhol, verscheen op het verzamelalbum East Village Other: Electric Newspaper. Hieronder kun je het hele album uit 1966 beluisteren met als 10de en laatste track het stiltenummer.

Stilte is ook muziek

Dat stilte ook muziek is, vond ook John Denver. In 1969 verscheen The Ballad of Richard Nixon een superkort nummer waarop geen noot te horen was. Het verscheen op zijn debuutalbum uit 1969 Rhymes & Reasons.

Meer stiltemuziek die was gewijd aan een Amerikaanse president, was afkomstig van het platenlabel Stiff Records. Zij verkochten 30.000 exemplaren van The Wit & Wisdom of Ronald Reagan waarop helemaal niets te horen was. De plaat kwam uit in 1980, toen Reagan tot president van de Verenigde Staten werd gekozen. Luister hieronder naar een fragment.

Meer stiltemuziek

John Lennon en Yoko Ono schreven het nummer Two Minutes Silence dat verscheen op het album Unfinished Music No. 2: Life with the Lions uit 1969

Ook Soundgarden bracht een stiltetrack uit getiteld One Minute of Silence. En Beware (The Funk Is Everywhere) van Africa Bambaataa of 23 Seconds of Silence van Wilco. Niet helemaal stil, maar wel met ruis (white noise) is het nummer Track 3dat in 1989 door Taylor Swift per ongeluk werd uitgebracht. Het nummer bestond uit 8 seconden ruis. Dat is niet zo bijzonder. Wat wel bijzonder is dat het nummer 1 in de iTunes-hitlijst bereikte in Canada.

Stilte als hit

In 2012 bracht de parochie van St. Peter’s in het Zuid-Engelse East Blatchington een cd uit met een half uur stilte. De cd The Sound of Silence werd een grote hit. Zelfs uit Ghana, Duitsland en Oostenrijk kwamen orders binnen. De muziek werd opgenomen in de kerk van St. Peter’s in het Zuid-Engelse dorp Seaford. Je hoort helemaal niet, behalve zo af en toe het kraken van de houten banken, wat gestommel en verkeerslawaai op de achtergrond. De cd werd uitgebracht om geld bijeen te brengen voor reparaties aan de kerk. Overigens werd de cd niet verkocht tegen een vaste prijs. De kopers mochten zelf bepalen hoeveel de stilte hen waard was.

Muziek met geluid

Er is ook heel veel muziek met geluid gemaakt en op een cassettebandje gezet. Hieronder de 3 laatste cassettebandjes die ik heb toegevoegd aan de Boekenblues Shop.

Bronnen: BBC, Futility Closet ,De Morgen, Wikipedia

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00