Shakey Sam, een van de beste bluesmuzikanten van Nederland

Shakey Sam is voor de meesten onder ons een grote onbekende. En dat is best wel vreemd want hij was een van de beste bluesmuzikanten die Friesland en Nederland ooit heeft voortgebracht

Simon Vlietstra

De echte naam van Shakey Sam was Simon Vlietstra. Hij werd op17 mei 1950 geboren in Franeker te Friesland. Zijn bijnaam Shakey Sam had hij te danken aan het feit, dat hij voor optredens behoorlijk nerveus. Zo nerveus dat hij stond te beven als een rietje.

Na een moeilijke jeugd, die werd veroorzaakt door het slechte huwelijk van zijn ouders, werden Simon en zijn broer Jan uit huis geplaatst. Een lastige tijd, maar de muziek hield hem op de been. Het begon met de de Nederblues van Cuby & the Blizzards. Die muziek maakte een enorme indruk op Sam. Zo groot dat hij besloot zijn leven aan de blues te wijden. En hij talent. Enorm veel talent! Uiteindelijk brak hij landelijk door en zat bij de band Barrelhouse. Zijn muzikale loopbaan en zijn leven duurden veel te kort. Op 15 mei 1981 maakte hij op 30-jarige leeftijd, een einde aan zijn leven.

Shakey Sam

Zijn muzikale loopbaan begon 1972 toen hij zich inschreef voor het Larens Jazzfestival. In 1973 doet hij opnieuw mee aan het Larens Jazzfestival en krijgt de derde prijs. Datzelfde jaar doet hij ook mee aan het Bilzenfestival en was ook nog eens de support act van de American Blues Legends tijdens hun tournee. Shakey.

Shakey Sam
Shakey Sam op de mondharmonica. Afbeelding via Bestgenoch

De albums van Shakey Sam

Tijdens zijn korte carrière als bluesartiest heeft Sam en zijn Bluesband tussen 1975 en 1981 drie albums uitgebracht, te weten Shakey Sam uit 1975, Shakey Sam Blues Band uit 1977 en Dedicated To The Blues uit 1981. Dit zijn de officiële albums, maar er zijn ook nog enkele bootleg albums op cd uitgebracht. Hieronder kun je de eerste twee albums beluisteren.

Barrelhouse

Voordat hij deze albums uitbracht, in 1974, maakte hij kort deel uit van de band Barrelhouse met wie hij één album opnam. op dat album vind je het nummer If You Really Wanna Leave Me een slepende blues met een opvallende harmonicabijdrage van Shakey Sam. De samenwerking tussen Barrelhouse en Sam is van korte duur. Want om persoonlijke redenen verlaat hij de band al na een jaar.

Too busy to be blue

Er is een boek verschenen over Sam, getiteld Too busy to be blue, Het dubbelleven van een blanke bluesman. Het boek werd geschreven door Sjoerd J. de Boer en verscheen in 2022. Helaas is het boek nergens meer te vinden, anders had ik het allang aangeschaft. Maar ik ben naarstig op zoek en misschien dat je binnenkort aantreft in de Boekenblues Shop.

16 mei 1981

Op 16 mei 1981, beëindigde Shakey Sam zijn leven. De vrijdag daarvoor had hij nog met zijn nieuwe groep opgetreden in de kerk in Sint Jacobiparochie. Niemand weet precies waarom hij uit het leven stapte. Gelukkig is er nog heel veel materiaal van hem. Zo heeft Omrop Fryslân een filmportret van Simon Vlietstra gemaakt waarin ook schrijver Sjoerd de Boer zijn verhaal doet.

Mijn Shakey Sam top 3

Sam heeft zoveel moois gemaakt, dat het moeilijk is om de mooiste nummers te kiezen. Ik heb het geprobeerd en heb drie topnummers op een rijtje gezet. Maar het kan heel goed dat ik morgen weer drie andere nummers kies.

#1 Big Car Blues

#2 Catfish Blues van Shakey Sam en Klaas Vermeulen

#3 Checkin’ Up On My Baby

En als je deze tracks beluistert dan is de vraag van de Amerikaanse mondharmonicaspeler Sonny Terry (van het duo met Brownie McGee) helemaal niet vreemd. Want toen hij Shakey Sam voor het eerst hoorde spelen vroeg hij: ‘Is he black?’.

Meer Nederblues

Ik ben een fan van Nederblues. Blues uit Holland is top. Het is natuurlijk gebaseerd op Amerikaanse blues, maar heeft iets extra’s. Ik kan het niet helemaal benoemen. Het is een gevoel. Je moet er naar luisteren om het te snappen. Omdat mijn platenkast uitpuilt en ik geen plek meer heb voor meer album, moet ik ruimte maken. Daarom zet ik af toe wat te koop in de Boekenblues Shop. Bekijk hieronder de laatste 6 Nederblues toevoegingen.

Bronnen: Blues Town Music, Omroep Fryslân, Pieter Miedema, Shakeysam.nl, Wikipedia

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00