De psychedelische gitaarklanken van Rüstəm Quliyev

De Azerbeidzjaanse gitarist Rüstəm Quliyev combineert psychedelische gitaarklanken met synth-pop en Bollywood disco-invloeden. Er is onlangs een compilatiealbum van hem verschenen getiteld Azerbaijani Gitara.

Rüstəm Quliyev

Rüstəm Quliyev werd geboren in het dorp Kosalar, Nagorno Karabach. Hij was een muzikaal mannetje, want op 7-jarige leeftijd had hij de tar onder de knie. Dit is een tokkelinstrument dat met name in Iran, Azerbeidzjan en Turkije populair is.
Tijdens militaire dienst voor de USSR in Rusland, maakte Quliyev kennis met de elektrische gitaar. Toen hij de militaire dienst verliet en weer naar Azerbeidzjan terugkeerde, was hij een volleerd gitarist.

Muzikant op bruiloften en partijen

Begin van de jaren ’90 moet hij vanwege een conflict in Karabach vluchten naar Baku. Daar liet hij zich inspireren door de Bollywood-disco, Afghaanse pop, Iraanse volksliedjes en Spaanse flamenco. Dit leidde tot zijn geheel eigen stijl van Oosterse psychedelische muziek. Hij speelde steeds vaker en op een gegeven moment verdient hij zelfs de kost als muzikant op bruiloften en partijen. Ook bracht hij enkele cassettes uit bij lokale labels.

Rüstəm Quliyev
Rüstəm Quliyev in actie

Azerbaijani Gitara

Rüstəm Quliyev is inmiddels overleden, maar zijn muziek is in zijn thuisland Azerbeidzjan nog mateloos populair en ook zijn facebookpagina wordt tot op de dag vandaag bijgehouden. Zijn populairste tracks zijn bijeengebracht op het album Azerbaijani Gitara. Het is bovendien de eerste internationale release van zijn muziek. Hieronder kun je enkele tracks van dit album beluisteren.

Meer wereldmuziek

Hou je van wereldmuziek? Check dan de laatste items die zijn toegevoegd in de Boekenblues Shop.

Bronnen: Bandcamp, Vinyl Factory, Wikipedia

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00