Rock ‘n’ Roll High School bestaat 43 jaar

Vandaag, precies 43 jaar geleden, ging de film Rock ‘n’ Roll High School in premiere. Niet een beste film, maar The Ramones hadden de hoofdrol en dat maakt veel goed.

Rock ‘n’ Roll High School

Rock ‘n’ Roll High School is een Amerikaanse film die werd geregisseerd door Allan Arkush en was voor het eerst op 24 augustus 1979 in de bioscopen te zien. Het was een muziekfilm met wat humor en natuurlijk met The Ramones in de hoofdrol. Het verhaal is eigenlijk nogal mager en de film is om eerlijk te zeggen niet zo best. Het gaat over de leerlingen van de Vince Lombardi High School die hun suffe en stoffige schooldirecteur meer dan zat zijn. De school kan wel wat opgeschud worden….En ja een concert is daarvoor de beste oplossing. In het geheim wordt een concert van de punkgroep The Ramones georganiseerd en de leerlingen hopen hiermee de directeur te overtuigen om hun school te moderniseren.

Rock 'n' Roll High School
Poster van de film Rock ‘n’ Roll High School Bron afbeelding: Wikipedia

The Ramones

De film werd gemaakt in navolging van Saturday Night Fever en Grease, maar het nieuwe aan de film was dat het zich op een middelbare school afspeelde: een discofilm die zich afspeelt op school. De titel was in eerste instantie dan ook Disco High School. Maar disco had afgedaan. Het moest een film met rockmuziek worden. Aanvankelijk werd gedacht aan Cheap Trick en Todd Rundgren, maar die pasten toch niet helemaal in het beeld. The Ramones, die nog niet echt bekend waren, bleken de perfecte acteurs. Bekijk de film op Youtube.

Low budget film

De film werd in 23 dagen geschoten voor een super laag bedrag. Er was slechts $300.000,- mee gemoeid. Er werd gefilmd op de campus van Mount Carmel High School in South Central Los Angeles die eigenlijk gepland stond voor de sloop.
De hoop was dat deze film van The Ramones supersterren zou maken. Maar hun commerciële succes bleef beperkt. Ze hielden er wel een hit aan over. Dit nummer was naast Blitzkrieg Bop de enige hit van The Ramones in Nederland en België.

Rock ‘n’ Roll High School: Punknummer

Het was een echt typisch punknummer: kort, hard en zonder franje. Maar ook heeft het wat elementen van hits uit de jaren ’50 en ’60 over lekker mal doen met meisjes en auto’s. Een de ‘fun fun’ achtergrondkoortjes lijken wel heel erg op The Beach Boys. En wat weer heel erg punk is, is dat de plaat begint met zo’n ouderwetse schoolbel en eindigt met de knal van een atoombom. Daarnaast is tekst echt iets uit de vroege punkperiode.

I just wanna have some kicks,

I just wanna get some chicks

Meer filmmuziek

Er is nog veel meer mooie filmmuziek uitgebracht. In de BoekenBlues Shop vind je ook andere soundtracks. Hieronder de drie die ik onlangs heb toegevoegd.

Bronnen: Songfacts, Variety, Wikipedia

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00