Rock-and-roll oma: Cordell Jackson

Cordell Jackson (1923 – 2004) was een Amerikaanse gitariste. Ze werd ook wel de rock-and-roll oma genoemd. Maar ze was veel meer dan dat. Ze was namelijk de eerste vrouw die muziek produceerde, liedjes schreef en eigen rock-and-roll-platenmaatschappij had: het zogenaamde Moon Records label.

Rock-and-roll oma

De muziek van Cordell Jackson houdt het midden tussen Willie Nelson en Jimi Hendrix en heeft iets weg van het vroege werk van de Velvet Underground. Jackson was geboren in Mississippi. Ze was een gitarist die speelde met meer energie dan de meest bands van tegenwoordig. Bovendien was ze snel. Zo snel dat wanneer ze speelde haar plectrums aan diggelen braken.

Eigen platenlabel

Ze was als kind al bezig met muziek en leerde al vroeg gitaar, piano, mondharmonica en contrabas spelen. Ook trad ze op in de band van haar vader en op de radio in Tupelo.
Jackson had later een eigen platenlabel. Niet omdat ze zo graag een label wilde runnen, maar omdat ze bij Sun Records, het grootste platenlabel in Tennessee, niet aan de bak kwam. Die hadden namelijk alleen maar mannelijke artiesten onder contract en daar paste een vrouw niet tussen. Echt een luizenstreek, want ze had oprichter Sam Phillips nog geholpen bij de oprichting van het label. Maar Jackson liet zich niet klein krijgen en startte een eigen platenlabel, Moon Records. Ze werkte gewoon vanuit huis, waar ze opnameapparatuur had staan en liedjes schreef voor muzikaal talent.

Rock and Roll oma

Rock-and-roll oma herontdekt

Eind jaren ’80 werd ze herontdekt. Alex Chilton en Tav Falco’s Panther Burns en andere artiesten coverde nummers uit de Moon Records-catalogus. Veel van die nummers waren door Jackson geschreven. Door al deze nieuwe aandacht, werd ze uitgenodigd om te komen spelen in Memphis, New York en Chicago. Ook bracht ze een aantal nieuwe singles uit op haar eigen Moon Records. Ze was toen al bijna 70 jaar oud.

In 1991 trad ze op bij David Letterman en MTV en speelde ze mee in een Budweiser commercial met Brian Setzer. Ze leert meneertje Setzer hoe je die moeilijke akkoorden moet spelen. Ze ging verder het leven door als rock and roll oma. En dat ze een rock and roll oma was, kun je zelf beluisteren op The Split en in een miniconcert uit 1989 en waarop ze speelde met The A-Bones.

Meer gave muziek

In de webshop van Boekenblues vind je veel meer gave muziek. Bekijk hieronder de laatste 6 aanwinsten.

Bronnen: Mixdown Mag, Wikipedia

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00