De radioshows van John Peel

John Peel was een Engelse radio-diskjockey die vanaf 1967 tot 2004 radioshows voor de BBC. Luister naar 989 radioshows van John Peel.

De muziek van John Peel

Als voorvechter van ‘alternatieve’ muziek speelde hij, vooral in het punk- en postpunktijdperk, een belangrijke rol bij de doorbraak van diverse Britse bands. Hij was medeverantwoordelijk voor de ontdekking David Bowie, The Sex Pistols, Radiohead en Underworld. Peel had een voorliefde voor punk en zijn favoriete band was The Fall. Zijn favoriete single Teenage Kicks van The Undertones. Hij had een enorm archief met allerlei muziek. Er waren 143 singles die hij koesterde: zijn lievelingsmuziek. Hij bewaarde deze 143 singles in een kist die hij onder zijn bureau bewaarde. Over die kist is een muziekfilm gemaakt, getiteld John Peels Record Box. Bekijk deze documentaire hieronder.

Platencollectie

John Peel bouwde tijdens zijn DJ loopbaan een immense platencollectie op. Hij had zijn huis speciaal laten verbouwen om al die platen en cd’s te herbergen. Zijn weduwe, Sheila Ravenscroft, wilde zijn platencollectie delen met het publiek en heeft een website gebouwd waar het online John Peel Archive te beluisteren is. Op dit moment zijn bijna 2700 van zijn 106.000 lp’s en singles gearchiveerd. Er is dus nog flink wat werk aan de winkel.

John Peel: Straatkunst in Dublin. Bron afbeelding William Murphy via Flickr

Radioshows van John Peel

Naast zijn platenarchief zijn ook de radioshows van John Peel terug te luisteren. Dankzij de makers van de website The Perfumed Garden kun je altijd Peel’s programma’s beluisteren. Je kunt de Peel Sessions, zoals radioshows werden genoemd, downloaden en de afspeellijsten raadplegen. Het is een fantastische reis door de tijd en een herinnering aan John Peel. Het beste uit de John Peel Sessions is bovendien verzameld in een afspeellijst op Spotify.

Bronnen: AD, BBC, Wikipedia

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00