Pyromusical om het nieuwe jaar te vieren

Ik had er nog nooit van gehoord… een pyromusical. Het is een vuurwerkshow op muziek. Ik heb een hekel aan vuurwerk en vindt musicals het meest afschuwelijke genre dat er is. Niet zo gek dat ik dit begrip nog niet op mijn netvlies had.

Zelfkwelling

Om mezelf te kwellen, ben ik toch in de wereld van de pyromusical gedoken. De kwelling werd alleen maar groter, want het blijkt een te gek ‘concept’ voor een bedrijfsfeest. En van bedrijfsfeesten hou ik ook al niet. Verplichte gezelligheid met collega’s in de kantine. Maar genoeg gezeurd. Over naar het onderwerp van dit artikel: de pyromusical.

Pyromusical

De pyromuscial is een vuurwerkshow waarbij de pijlen en knallen op het ritme van de muziek worden afgestoken. Het is een hele klus om zo’n show te programmeren en op het exacte moment de hemel geel, rood of groen te laten kleuren. Hieronder vind je drie voorbeelden van die vuurwerkshows.

Vuurwerk en muziek

De pyromusical kan me nog steeds niet bekoren. Die andere vuurwerk musical, die van Georg Friedrich Händel, vind ik veel interessanter. Händel schreef Music for the Royal Fireworks ter ere van de Vrede van Aken. Het is aanvankelijk geschreven voor uitvoering door een militaire kapel zonder strijkers en met heel veel geweld van pauken. Later werden er toch strijkers aan toegevoegd. Het stuk werd voor het eerst uitgevoerd op 27 april 1749. Luister en kijk naar een korte versie van deze musical.

Geen pyroshows

Voor mij in 2023 geen musicals, geen vuurwerk, geen geknal en vooral geen pyroshows…. Wel ben ik van plan heel veel muziek te luisteren. Dat knalt voor mij al voldoende.

pyromusical
Afbeelding via Pixabay

Ik sluit dit jaar af met het bluesnummer Happy New Year van Sam Lightnin’ Hopkins. Veel beter dan welke pyromusical dan ook. Tot volgend jaar!

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00