Purdie Shuffle uitgelegd

De Purdie Shuffle is de wereldberoemde drumpartij van Bernard Purdie. Purdie is een van de meest productieve drummers in de geschiedenis van de popmuziek. Zijn uitvinding, de Purdie Shuffle, is te horen op nummers van Aretha Franklin en Steely Dan en is door vele drummers gekopieerd.

Purdie Shuffle

Hoe klinkt de Purdie Shuffle?

Bernard Purdie was het brein achter de Purdie Shuffle: een iconisch drumpatroon. Het is een blues-shuffle-variant met de toevoeging van ghost notes op de snaredrum. En dat klinkt ingewikkeld… Maar door er naar te luisteren, wordt het een stuk minder ingewikkeld. Hieronder doet Purdie het voor.

Wie is Bernard Purdie?

Purdie is een sessie-drummer met een vlekkeloze timing. Op jonge leeftijd begon Purdie met stokken op blikjes te slaan. Later nam hij muziekles en werd een professioneel drummer. Hij speelde op diverse albums van James Brown en vanaf 1970 speelde hij ook in de begeleidingsband van Aretha Franklin. Zijn bekendste nummer met Franklin was Rock Steady. Hij bracht zelf ook een aantal solo-albums uit, waaronder Soul Drums (1967) en Purdie Good! (1971).

Purdie maakt gebruik van precisie-halve noten, backbeats en grooves waarbij hij verschillende muzikale stijlen combineert. Hij is te horen op de albums van muzikale grootheden in de soul, funk en jazz. Zo speelde hij mee op meer dan 4000 platen van onder meer BB King, Steely Dan, Miles Davis, The Rolling Stones, Dizzy Gillespie, Hall & Oates, Paul Simon, Cat Stevens, Ray Charles, Jeff Beck, Louis Armstrong, Quincy Jones, Nina Simone, Herbie Hancock en nog heel veel andere artiesten. Bovendien overdubde hij het drumwerk op 21 nummers van de eerste drie Beatles-albums.

Ghost Notes

Purdie bedacht de Purdie Shuffle doordat hij de cadans van een trein die over het spoor rijdt, al drummend probeerde na te bootsen. Deze imitatie mondde uit in een drumpatroon dat eigenlijk een blues-shuffle-variant is met de toevoeging van ghost notes op de snaredrum. Ghost notes zijn noten die je niet speelt, maar er wel zijn. In het Nederlands worden dat dode noten genoemd. Ze zijn er voor het ritme en niet zozeer voor de klank. Purdie speelde zijn shuffle voor het eerst op het nummer Home At Last afkomstig van het album Aja uit 1977 van Steely Dan. En een paar jaar later, in 1980, laat hij dezelfde shuffle op Babylon Sisters van het album Gaucho horen.

Rosanne Shuffle

De Rosanna-shuffle is ook zo’n beroemd drumpatroon. Dit patroon is bedacht door Jeff Porcaro van Toto en is weer gebaseerd op die van Purdie. De shuffle is vernoemde naar de gelijknamige hit van Toto uit 1982. Op de video hieronder legt Porcaro het uit.

Purdie Shuffle Playlist

Hieronder vind je een playlist op YouTube met nummers met de Purdie Shuffle van Bernard Purdie himself. Ook staan er tracks in opgenomen waarin een variant op het drumpatroon van Purdie te horen is.

Soul, funk en jazz

Bernard Purdie drumde vooral soul, funk en jazzmuziek. En dat is ook de muziek waar ik van hou. Check hieronder de laatste 6 soul, funk en jazzmuziek items die ik heb toegevoegd aan de Boekenblues Shop.

Bronnen: Beatles Fanclub, Music Radar, Wikipedia

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00