Pianospelende non: Emahoy Tsegué-Maryam Guèbrou

De pianospelende non, Emahoy Tsegué-Maryam Guèbrou werd geboren in 1923. Ze groeide op in een adellijke Ethiopische familie, waar ze mogelijkheid kreeg om haar muzikale talent volop te ontplooien. Helaas werd haar een muzikale loopbaan niet gegund. Ze werd non. Pas op latere leeftijd vervolgende ze haar muzikale carrière en toen ze 85 jaar oud was, werd ze ontdekt door het grote publiek.

Emahoy Tsegué-Maryam Guèbrou

Emahoy Tsegué-Maryam Guèbrou groeide op in een voorname artistrocratische familie in Addis Abeba. Toen ze 6 jaar was ging ze naar een kostschool in Zwitserland, waar ze viool studeerde. In 1933 keerde ze terug naar Ethiopië. Tijdens de Tweede Italo-Ethiopische Oorlog onder leiding van Benito Mussolini in 1936, werden zij en haar familie tot krijgsgevangenen gemaakt en belandden ze in het gevangenkamp. Na de oorlog volgde ze muzieklessen bij de Poolse violist Alexander Kontorowicz. Ze was super ambitieus en enorm getalenteerd.

Muzikaal talent

Het werd duidelijk dat Emahoy Tsegué-Maryam Guèbrou een ongekend muzikaal talent had en toen ze 23 jaar oud kreeg ze een beurs aangeboden om te studeren aan de Royal Academy of Music in Londen. Maar ze kreeg geen toestemming van de Ethiopische overheid en het is tot heden onduidelijk waarom haar dit werd geweigerd. Guèbrou’s droom lag in duigen. Ze raakte in een diepe depressie. Haar gezondheid ging zo sterk achteruit dat voor haar leven gevreesd werd. Het veranderde haar leven voor altijd en ze verliet de muziek.

Pianospelende non

In 1948 vertrok ze stiekem naar een klooster. In de religie hoopte ze rust te vinden. Ze bracht 10 jaar lang blootsvoets door in een klooster op een heuveltop in het noorden van Ethiopië. Maar het harde kloosterleven was totaal ongeschikt voor haar. Uiteindelijk ging ze ermee akkoord om pianoles te gaan geven in een weeshuis. Hier had ze eindelijk weer de mogelijkheid om piano te spelen en muziek te maken. Ook hervatte ze het componeren. Ze schreef werken waarbij de klassieke muziek die ze in haar jeugd had leren spelen vermengde met de pentatonische gezangen die ze in de kerk zong en ook hoor je jazz-elementen in haar composities.

Emahoy Tsegué-Maryam Guèbrou

Concerten

Openbare concerten gaf ze niet veel. In 1963 nam ze echter twee jazz-platen op, waarvan de opbrengst bestemd was voor goede doelen, waaronder voor weeskinderen in Ethiopië. Ook werd de Emahoy Tsegue Maryam Guebrou Foundation opgericht, om kinderen uit achterstandsituaties te ondersteunen met een muziekstudiebeurs.

Éthiopiques volume 21

Later volgden nog een paar lp’s en een cd. Het grootste deel van haar werk is verzameld op de cd Éthiopiques volume 21. Ze was 85 jaar toen deze compilatie werd uitgebracht. De recencies waren lovend en ze kreeg voor haar werk 5 onderscheidingen. Luister hieronder naar de kalme, melancholische en technisch perfecte pianoklanken van Emahoy Tsegué-Maryam Guèbrou.

Bronnen: BBC, Facebook, The Guardian, Muziekweb, Wikipedia

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00