Orchestral hit van Stravinsky ook nu nog populair

Stravinsky was een trendsetter. Dat is bekend. Maar nooit geweten dat zijn muzikale ideeën ook nu nog toegepast zouden worden in de muziek van tegenwoordig. Het gaat om de orchestral hit. Dit geluidseffect is nu nog steeds geweldig populair.

Muzikale uitvinding

De orchestral hit is een uitvinding van Igor Stravinksy. Deze muzikale uitvinding wordt lang na zijn dood nog veelvuldig gebruikt. In de ‘jaren 80 vierde de orchestral hit hoogtijdagen, maar ook nu wordt dit element nog veelvuldig gebruikt.

orchestral hit
De uitvinder van de orchestral hit, Igor Stravinksy, aan het werk. Bron afbeelding: F_Man / Ф. Ман [publiek domein], via Wikimedia Commons

De orchestral hit

Een orchestral hit is een geluidseffect dat wordt gecreëerd door de klanken van een aantal verschillende instrumenten die een enkele staccato-noot of akkoord spelen. Vroeger speelde men dit met een echt orkest en in de jaren ’80 gebruikte men hiervoor een synthesizer. Het klinkt heel heftig, intens en pompeus. Het is een hit in de zin van een klap, een dreun. Daarom noemt het ook wel een orchestral stab genoemd. In onderstaand element kun je zo’n ouderwetse orchestral hit beluisteren.

De Vuurvogel

De geluidsopname is afkomstig uit het ballet uit 1910 genaamd De Vuurvogel (L’Oiseau de Feu) van Igor Stravinsky. Stravinsky brak met zijn composities met de gangbare wetten van de klassieke muziek door kolossale orkesten te laten opdraven met uitgebreid slagwerk, strijkers en blazers die de concertzalen deden schudden op hun grondvesten. Luister maar eens naar de laatste 3 onderdelen van de Vuurvogel. Dat staat bol van de orchestral hits

Uitvinding van Stravinksy?

De uitvinding van dit geluidseffect wordt toegeschreven aan Stravinsky.

Orchestral hit van Verdi

Stravinsky heeft de orchestral hit populair gemaakt. Maar ook andere componisten hebben gebruik gemaakt van dit fenomeen en sommige componisten gingen hem zelfs voor. Verdi had dit effect al jaren eerder toegepast. Luister maar eens naar de eerste noten van het requiem Dies irae.

Orhestral hit in de muziek van vandaag

De uitvinding van Stravinksy is vandaag de dag nog steeds populair. Met name in de jaren ’80 werd dit geluidseffect weer enorm populair. Luister maar eens naar het nummer Planet Rock uit 1982 van Afrika Bambaataa (0,16 sec).

Owner of a Lonely Heart van Yes uit 1983 is waarschijnlijk het meest bekende nummer dat de uitvinding van Stravinksy toepaste. Vanaf 0.20 hoor je het eerste exemplaar.

En ook Bruno Mars gebruikte dit geluidsfenomeen. Luister maar naar het nummer Finesse uit 2016. Zo rond 0.32 seconden hoor je dit geluidseffect voorbijkomen.

Reis langs de orchestral hit

YouTube vlogger van Vox.com Estelle Caswell heeft een korte video over dit geluidsfenomeen gemaakt. Ze legt in detail uit hoe de muzikale uitvinding van Stravinsky door de tijd heen reisde en hoe het een van de meest iconische geluiden in de muziek van jaren tachtig werd.

Luister ook een naar de playlist die Caswell heeft samengesteld en waar de meest beroemde orchestral hit fragmenten te beluisteren zijn.

Meer mooie muziek

In de Boekenblues Shop vind je veel meer mooie muziek Check hieronder de laatste 3 muziek-items die ik heb toegevoegd aan de webshop.

Bronnen: Classic FM, A Journal of Musical Things, Kottke, Recode, Wikipedia

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00