Nina Simone live at Montreux 1976: een bijzonder concert

Nina Simone live at Montreux 1976 is een registratie van een bijzonder concert van Nina Simone dat ze op 3 juli in 1976 gaf. Vandaag dus precies 46 jaar geleden. Een heftige dame achter de piano. Emotioneel, boos, maar wanneer ze achter de piano kruipt, dan is het kippevel.

Geldgebrek

Het is al weer een tijd geleden dat ze concerten heeft gegeven. Ze had twee jaar doorgebracht met haar dochter in Liberia. Ze was verbitterd over Amerika. Maar ze moest weer aan het werk. Het geld was op en ze was gedwongen weer op te treden. Ze wist Claude Knobs van het Montreux Jazzfestival over te halen om haar te laten spelen op Montreux. Best lastig, want het programma was al overvol. Ze mocht een concert geven, maar kreeg hiervoor slechts 20 minuten de tijd. En dat bleek veel te kort! Uiteindelijk duurde het concert een uur. Dit concert, getiteld Nina Simone live at Montreux 1976, is op film gezet. Ook is er een album van uitgebracht.

Nina Simone live at Montreux 1976
Nina Simone live at Montreux 1976. Bron afbeelding Tom Blunt via Flickr

Geweldig concert

En het was een geweldig concert. Emotie, woede, angst, verdriet… je kunt het allemaal horen en zien. Miss Simone kletst, zingt, speelt en danst er op los. Dan moet het publiek gaan zitten, dan moet het publiek stil zijn en dan moet het publiek weer meedoen. Het lijkt of ze een beetje aan het improviseren is. Maar het klinkt fantastisch! Aan het einde van dit concert geeft Simone een verklaring voor haar emotionele gemoedstoestand:

Ik ben zo high als wat!

Het concert bestaat uit slechts nummers. Ze zingt Little Girl Blue, Backlash Blues, Be My Husband, I Wish I Knew (How It Would Feel to be Free), Stars / Feelings en African Mailman (Sinner Man).

Meer Nina Simone live at Montreux

Het is overigens niet de enige keer dat Nina Simone optrad tijdens het Montreux Jazz festival. Ook in 1987 en 1990 gaf ze er geweldige concerten. Maar zo bijzonder als het memorabele Nina Simone live at Montreux 1976, is deze artieste nooit meer te horen geweest!

Muziek van Nina Simone

Ik ben een fan van Nina Simone en en heb heel wat van haar platen en cd’s in de kast staan. Door de jaren heen heb ik heel wat albums gevonden bij kringloopwinkels, op platenbeurzen en op online handelspagina’s als Marktplaats. Zo nu en dan zet ik ze te koop in de Boekenblues Shop. Bekijk hieronder de laatste 3 toevoegingen.

Bronnen: Philip Kay, Volkskrant, Wikipedia

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00