Keaton Music Typewriter: zeldzame muziektypemachine

In de 19de eeuw werd de muziektypemachine uitgevonden waarmee je noten op een muziekpapier kunt typen en je eigen bladmuziek kunt schrijven. Pas halverwege de 20e eeuw werden ze populair. Een bijzonder exemplaar is de Keaton Music Typewriter.

Keaton Music Typewriter

De Keaton Music Typewriter is een uiterst zeldzame schrijfmachine waarmee je muzieknoten kunt schrijven en bladmuziek kon produceren. De Keaton Music Typewriter is een exoskeletmachine die in 1933 werd uitgevonden door Robert H. Keaton uit San Francisco, Californië. De machine was oorspronkelijk verkrijgbaar met 14 sleutels. Een versie met 33 sleutels werd uitgebracht in 1953. Een exemplaar kostte toen zo rond de $225,-. De typemachine was geen massaproduct. De markt was klein en alleen muziekuitgevers en musici waren gebaat bij deze machine.

Keaton Music Typewriter
Advertentie voor de Keaton Music Typewriter. Bron Musescore via Flickr

Zeldzaam: de muziektypemachine

Er zijn maar weinig van deze muziektypemachines geproduceerd en er zijn er nog maar enkele van over. Het exacte aantal is onbekend, maar de schatting is dat er nog maar 6 tot 24 exemplaren bestaan. Super zeldzaam dus. Je vindt ze dan alleen nog maar in musea en privécollecties.

muziektypemachine
Keaton muziekschrijfmachine. Bron afbeelding: Marcin Wichary via Flickr.

Op de video hieronder zie je de muziektypemachine in actie.

Bronnen: Antikey Chop, Laughing Squid, Music Printing History

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00