Muziek voor honden: Canine Lullabies

Terry Woodford schrijft muziek voor honden. Zijn album Canine Lullabbies is een groot succes in dierenasielen. De honden worden er rustig van.

Muscle Shoals

Woodford is een oudgediende in de muziek. Hij begon in 1962 in de beroemde Muscle Shoals studio in Alabama. Hij werkte als producer, technicus en songwriter. Woodford schreef liedjes voor de groten der aarde zoals The Commodores,  The Temptations, Steppenwolf en The Supremes. Tegenwoordig schrijft hij muziek voor honden.

Muziek voor honden

Zelf heb ik twee honden. Het zijn gelukkig rustige dieren. Maar soms gebeurt er iets waardoor ze worden getriggerd. Dan gaan ze blaffen. Best handig om in zo’n situatie een plaatje met hondenmuziek voorhanden te hebben om ze kalmeren. Voortaan zet ik Canine Lullabies op. Dit is een afspeellijst die is ontworpen om gestreste honden weer rustig te laten worden. Opgefokte honden die aanhoudend blaffen, stoppen met hun gekef. Bij onweer wordt in asiels het album gedraaid en dieren zijn minder bang. De muziek van Woodford biedt zielige puppies troost, het verzacht verlatingsangst en een ziek of gewond huisdier wordt er kalm van. Het werkt echt! De honden muziek wordt tegenwoordig afgespeeld in tal van dierenasiels in de VS, Groot-Brittannië, India en Australië.

Bekijk onderstaande video maar eens. Na twee minuten een hondenliedje houdt het geblaf op.

Het bewijs

Dat het werkt, is onderzocht. In een studie uit 2002 is aangetoond wat het effect van diverse muziekstijlen is op het gedrag van honden die ineen asiel verbleven. Duidelijk werd dat klassieke muziek de dieren ontspande. Ze werden er kalm van. Bij het horen van heavy metal werden de dieren juist opgefokt en gingen ze als een gek blaffen. In 2017 volgde nog een onderzoek. Ook naar het luisteren van reggae of soft rock zouden honden rustig worden.

muziek voor honden
Bron afbeelding: Herbert Ponting (survived the expedition and died in 1935) [Publiek domein], via Wikimedia Commons

Kinderopvang

De hondenmuziek begon ooit als een ‘bijproduct’. Woodward was in 1985 door een werknemer van een kinderopvang gevraagd om muziek te schrijven voor babietjes in crèches en dagverblijven. Het moet rustgevende muziek worden waarmee huilende kindjes gekalmeerd konden worden. Als basis voor de muziek gebruikt hij de menselijke hartslag. Het werden een soort slaapliedjes en de kids werden er inderdaad rustig van. Dergelijk liedjes worden Heartbeat Lullabies genoemd. En als het met baby’s lukte, waarom dan niet met honden? Hij begon liedjes te schrijven met een flinke heartbeat en noemde zijn idee de Canine Lullabies.

Op Spotify zijn er twee afspeellijsten te vinden Canine Lullabies Heartbeat Music Therapy, volume 1 en volume 2. Hieronder kun je ze alletwee beluisteren.

 

Meer informatie vind je op de website Canine Lullabies.

Muziek voor mijn honden

Mijn honden worden rustig van soul en funk. Zo worden ze superkalm van Aretha Franklin en James Brown. Die verzamel ik dan ook graag. Hieronder de laatste Aretha en James aanwinsten.

Bronnen: A Journal of Musical ThingsWashington Post

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00