Muziek voelen aan de hand van de Negende Symphonie

Paul Whittaker laat je muziek voelen. Met behulp van de Negende Symfonie van Beethoven laat Whittaker, die zelf doof is, zien hoe dove mensen kunnen genieten van muziek.

Feel the Music

Samen met het Mahler Chamber Orchestra (MCO) organiseert Whittaker een workshop Feel the Music in Barcelona, ​​waarmee dove kinderen muziek voelen in plaats van er naar te luisteren.

Negende Symphonie

Ludwig von Beethoven (1770 – 1827) was aan het einde van zijn leven totaal doof. Vanaf zijn 26ste werd hij geplaagd door zoemtonen in zijn oren en op zijn 30ste kon hij de mensen om zich heen niet meer verstaan. Het dwong hem zijn carrière als pianist te beëindigen en zich uitsluitend te concentreren op het componeren. Naarmate zijn doofheid vorderde, kon Beethoven steeds minder goed de hoge tonen horen. Hierdoor veranderden de werken van Beethoven. In zijn vroegere stukken, gecomponeerd in de tijd dat hij alle frequenties nog kon horen, zijn veel meer hogere noten te horen terwijl in zijn latere stukken veel meer lagere tonen voorkomen. Beethoven was volledig doof tegen de tijd dat hij de Negende Symphonie in 1824 voltooide. Dit stuk kent een grote dynamiek, met krachtige gevoelsuitingen en grote gebaren. Bekijk een deel van de bladmuziek op de foto hieronder.

muziek voelen
Negende Symphonie van Beethoven. Bron afbeelding: Wikipedia

Feel the Music

Paul Whittaker ontwikkelde de workshop Feel the Music voor dove kinderen. Whittaker is vanaf zijn geboorte doof, maar tegen alle verwachtingen in, studeerde hij muziek en leerde hij piano spelen. Als pianist en organist studeerde Paul Whittaker af aan het Wadham College in Oxford, richtte hij Music and the Deaf op, een liefdadigheidsinstelling die dove mensen helpt te leren genieten van muziek.

Bronnen: Doof.nl, Wikipedia

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00