Muziek uit de gevangenis is niet alleen voorbehouden aan Johnny Cash die in een aantal gevangenisconcerten in Folsom Prison en San Quentin gaf. Als het gaat om muziek uit de gevangenis, dan spannen de leden van de band Edge of Daybreak de kroon.
Edge of Daybreak
Bandleden James Carrington, Jamal Jaha Nubi, Cornelius Cade, Harry Coleman en McEvoy Robinson zaten al jaren vast in de gevangenis toen ze met de band startten. Ze zaten vast in Powhatan Correctional Center in Virginia waar ze straffen uitzaten van 6 tot wel 60 jaar. Ze hadden heel wat misdaden op hun kerfstok. Van gewapende overvallen tot aanranding. Geen lieverdjes!
Eyes of Love
De band maakt stevige soul, funk-hardcore tot obscure soul. Ze repeteren twee keer per week zo’n anderhalf uur. Het liefst willen de bandleden een plaat maken. Maar dat is best lastig als je in de bak zit. Aanvankelijk werd hun verzoek afgewezen, maar na lang zeuren krijgen ze in 1979 toestemming. Op 14 september is het zover. In een geïmproviseerde studio gaan ze aan de slag. Ze hebben slechts vijf de uur de tijd en ze nemen acht nummers in één take op. En dat alles zonder luxe zaken als producer of technische snufjes. Het resultaat is een rauwe intense en soulplaat. Het album krijgt de titel Eyes of Love. Hieronder kun je het titelnummer en de track Your Destiny beluisteren.
Vette pech
Er worden 1000 exemplaren van Eyes of Love geperst. Omdat het muziek uit de gevangenis is en de kwaliteit van de liedjes echt fenomenaal is, krijgt de plaat heel wat publiciteit en is er behoorlijk wat interesse. Maar door vette pech, een overstroming, gaan de meeste platen verloren. Er zijn er nog maar 300 over. Er kan helaas niet worden voldaan aan de vraag. Jaren later is de plaat nog steeds een gewild collectors item voor platenverzamelaars. Op eBay wordt zelfs een exemplaar te koop aangeboden van maar liefst $1.400,-. Ook Jon Kirby van The Numero Group is op zoek naar een origineel exemplaar van Eyes of Love. En wanneer hij er een bemachtigd, besluit hij de plaat opnieuw uit geven. In 2015 is het zover.
Muziek uit de gevangenis
De naam van de band, The Edge of Daybreak, is niet zomaar gekozen. Het symboliseert het aanbreken van die ene ochtend wanneer alle bandleden weer vrij zijn. En uiteindelijk gebeurde dat ook, want de bandleden werden kort na het opnemen van dit album vrijgelaten. Bekijk hieronder de minidocumentaire van Atlantic over deze muziek uit de gevangenis.
Bronnen: Kindamusic, Pitchfork, Rolling Stone