Mokum Records wordt 29 jaar… feestje!

Vandaag bestaat Mokum Records precies 29 jaar. Dit platenlabel is op en top Amsterdams en verantwoordelijk voor tál van gabberklassiekers. Wereldberoemd werd Mokum Records met de Flamman & Abraxas-remix van I wanna be a hippy van Technohead.

Over Mokum Records

Mokum Records is een Nederlands gabber platenlabel dat op 20 juli 1993 werd opgericht door Ruud Jacobs van platenzaak Boudisque. Het werd destijds gestart als komische reactie op Rotterdam Records DJ Paul Elstak. Rotterdam Records was het eerste label dat zich specifiek concentreerde op gabbermuziek en hardcore house. Er was destijds wat rivaliteit tussen Amsterdam en Rotterdam. Zo kwam Rotterdam Records met het nummer Amsterdam, Waar Lech Dat Dan van Euromasters. Dat nummer schreeuwde om een reactie. En die kwam er: Mokum Records werd opgericht. Mokum Records was tot eind 1998 actief, maar kwam in 2004 terug door toedoen van toenmalig label manager Fred Berkhout.

Gabber

Mokum Records is bekend geworden om zijn gabbermuziek. Gabbers staan bekend om hun hakkerige vierkante manier van dansen… op gabbermuziek natuurlijk! Deze jeugdcultuur ontstond in de late jaren tachtig, begin jaren negentig. Vooral in Nederland was de gabbermuziek populair. Gabbers waren herkenbaar aan de kaalgeschoren koppen, aan de trainingspakken en vierkante moves op de dansvloer. Als een donderslag bij heldere hemel was het gedaan met de gabberbeweging. Maar Mokum Records overleefde het einde van de gabbercultuur en bestaat nog steeds.

I wanna be a hippy

Wereldberoemd werd Mokum Records in 1995. Met I wanna be a hippy van Technohead in de remixversie van Flamman & Abraxas scoorde het label een monsterhit. In Nederland, België en Duitsland bereikte het een nummer 1 positie. Ook de opvolger van deze megahit van Technohead, Happy Birthday, uit 1996 was een groot succes. Beluister de twee hits hieronder.

Party Animals

Naar aanleiding van het grote succes besloten Flamman & Abraxas de Party Animals op te richten. Eveneens in 1995 verscheen het album Headsex. De Party Animals waren bijzonder succesvol. Met Have you ever been mellow uit 1995 en de hits Hava Naquila en Aquarius uit 1996 scoorden ze nummer 1 hits. De Party Animals bestaan overigens nog steeds en treden nog regelmatig op.

Documentaire

AT5 maakte 4 jaar geleden ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Mokum Records een korte documentaire over het verhaal achter de eerste grote gabberhit I wanna be a hippy. Jeroen Flamman en Jeff ‘Abraxas’ Porter en dj Dano en Tellurian nemen je in de documentaire mee naar de het ontstaan van deze hit. Mc Remsy gaat terug naar het Vondelpark waar hij in de legendarische clip schitterde.

Mokum Records
Logo van Mokum Records. Bron afbeelding: Fair use,via  Wikipedia.

Bekijk de documentaire hieronder.

Verjaardagsfeestje Mokum Records

Wil je nog even genieten wat Mokum Records de afgelopen 29 jaar allemaal op de plaat heeft gezet? Check dan onderstaande playlist met meer dan 19 uur en 239 nummers aan gabbermuziek.

Bronnen: Diep Onderzoek, Soft Secrets

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00