Mijn einde is mijn begin

Rondeau 14 is een muziekstuk van Guillaume de Machaut. Het is een kreeftcanon: een muzikale puzzel waarbij het einde van het stuk ook het begin is.

Muzikale puzzel

Rondeau 14 is een muziekstuk van Guillaume de Machaut. Hij schreef het in de 14de eeuw. Deze rondeau is een muzikale puzzel. Het is namelijk een kreeftcanon. En dat is eigenlijk een muzikaal palindroom. En….een palindroom is een woord dat van achter naar voren gelezen hetzelfde is als van voor naar achter. Voorbeelden zijn de woorden lol, negen en koortsmeetsysteemstrook en zelfs hele zinnen zoals Mooie zeden in Ede’, zei oom en Pa, al ski jij, ik slaap.

Mijn einde is mijn begin

Rondeau 14 is zo’n muzikale puzzel waarbij een zanger de partituur op de gebruikelijke manier zingt, namelijk van begin tot eind. Maar wanneer de tenor (de laagste stem) bij het einde is, begint hij overnieuw en zingt de partituur achterstevoren. De de andere twee stemmen volgen deze aanpak. De muziek staat genoteerd op een enkele muziekbalk. Guillaume de Machaut noemde deze rondeau Ma fin est mon commencement, wat zoveel betekent als mijn einde is mijn begin.

Kreeftcanon

Op de bladmuziek in de video hieronder is deze kreeftcanon heel mooi uitgebeeld. Veel duidelijker dan de hele lap tekst hierboven.

Ook Canon 1 en 2 van Bach was zo’n muzikale puzzel. Op Pasabon lees je er meer over.

Bronnen: Futility Closet, Jordan Alexander Key, Wikipedia

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00