Mary Don’t You Weep

Mary Don’t You Weep is een nummer van Prince. Hij nam het 40 jaar geleden op. In 1983 dus. De track was nog nooit officieel vrijgegeven en kwam verscheen pas in 2018 uit op het album Piano & A Microphone 1983,

Spiritual

Piano & A Microphone 1983 bevat negen nummers die Prince in 1983 solo opnam in zijn huis in Chanhassen. Een postuum album. Sober ook. Geen band. Alleen Prince die zichzelf begeleidt op piano. Dat was een jaar voor zijn grote doorbraak Purple Rain.

Mary Don’t You Weep is een gepassioneerde cover van de gelijknamige spiritual. Gospel eigenlijk. Met dit nummer richtte hij zich op de impact van vuurwapengeweld waaraan de Amerikaanse jeugd dagelijks wordt blootgesteld.

Piano & A Microphone 1983
De cover van het album Piano & A Microphone 1983. Bron afbeelding: Wikipedia.

Baltimore

Ook verscheen er een video van dit nummer. De tekst onder de video komt uit het nummer Baltimore dat hij schreef naar aanleiding van de dood van Freddie Gray in Baltimore in 2015. Gray overleed als gevolg van een gebroken nek nadat hij door de politie was opgepakt en naar het politiebureau gebracht.

Het citaat uit het nummer luidt als volg:

“The system is broken. It’s going to take the young people to fix it this time. We need new ideas, new life…”.

Prince

Mary Don't You Weep
Prince in 1983. Het jaar waarin hij Mary Don’t You Weep opnam. Bron afbeelding: Joel Bremer [CC BY-SA 4.0 ], via Wikimedia.

Mary Don’t You Weep

Prince nam Mary Don’t You Weep 40 jaar geleden op. Pas een paar jaar geleden werd het ontdekt. De cassette waarop dit nummer stond, werd namelijk weer teruggevonden. Hij heeft het nummer niet zelf geschreven. Het is al meer dan honderd jaar oud. Het is een van de bekendste negrospirituals: religieuze volksliederen van de Noord-Amerikaanse zwarte slaven. Het dateert van ver vóór de Amerikaanse Burgeroorlog en werd voor het eerst op de plaat gezet door The Fisk Jubilee Singers in 1915. Het is talloze keren opgenomen, maar de bekendste is waarschijnlijk die uit 1958 van de gospelgroep The Caravans met de zangeres Inez Andrews.

Prince gaf er een geheel eigen draai aan. Luister hieronder naar zijn versie.

De video eindigt met de volgende woorden:

“Compassion is an action word with no boundaries”

Prince

Meer gospel

Hou je net zoals ik van gospel? Check dan de laatste 3 gospel items die ik heb toegevoegd aan de Boekenblues Shop.

Bronnen: Rolling Stone, Volkskrant, Wikipedia

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00