Kurt Smells Like Teen Spirit

De tekst Kurt Smells Like Teen Spirit die Kurts vriendin op de muur schreef was de inspiratie voor het nummer Smells Like Teen Spirit. Kurt dacht dat deze tekst een diepere betekenis had, maar het was veel gewoner, want Kurt zou naar die deodorant ruiken.

Deodorant

Kurt Cobain had ooit een relatie met Tobi Vail. En zij was bandlid van Bikini Kill. In die band zat ook Kathleen Hanna en Hanna schreef “Kurt Smells Like Teen Spirit” op de muur met een viltstift. Cobain denkt dat het over de diepere dingen des levens gaat, zoals anarchie en revolutie. Maar daar blijkt helemaal niets van te kloppen. Maar Hanna bedoelde de zin heel letterlijk. Kurt rook naar Teen Spirit, een deodorant-merk.

Doorbraak

Op 10 september 1991 werd de single Smells Like Teen Spirit -het openingsnummer van het album Nevermind– uitgebracht. Smells Like Teen Spirit vormde de grote doorbraak voor Nirvana en frontman Kurt Cobain. Het lied is het openingsnummer van het studioalbum Nevermind uit 1991 en zorgde ervoor dat grungegenre populair werd bij het grote publiek.

Kurt Smells Like Teen Spirit
Teen spirit deodorant. Bron afbeelding: Fair use, Wikipedia

Kurt Smells Like Teen Spirit in animatie

Drawn & Recorded heeft het achtergrondverhaal van Smells Like Teen Spirit op video gezet. Het zijn handgetekende animaties en het verhaal dat wordt vertelt door T Bone Burnett.

Videoclip

Niet alleen de track was te gek, ook de videoclip was een schot in de roos. In de clip speelt de band te midden van een een groep jongeren die apparatuur en instrumenten slopen. De clip was geïnspireerd op twee films,. De eerste was Rock ‘n’ Roll High School (1979) met Ramones in de hoofdrol waarin opstandige scholieren hun school bezetten omdat ze het helemaal hebben gehad met hun leraren. De tweede film was Over The Edge die gaat over rebellerende en vernielzuchtige jongeren. De band wilde met in elke stad in de V.S. dezelfde chaos veroorzaken als deze twee films. Bekijk hieronder de bewuste clip, die voor het eerst te zien was op 30 september 1991 op MTV.

Meer muziek

Er is nog veel meer muzikaal moois te vinden in de BoekenBlues Shop: rock bijvoorbeeld. Check hieronder de laatste 3 rockitems die in heb toegevoegd.

Bronnen CJP, Loudersound, NPO2, NRC

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00