Korla Pandit: Godfather of Exotica

Korla Pandit de artiest met de tulband, droeg zijn hele leven een groot geheim met zich mee. Zijn hele leven lang heeft Pandit, de mensheid wijsgemaakt dat hij een Frans-Indiër was die afkomstig was uit New Delhi. Maar dat was een fabel. Hij was een Afro-Amerikaanse televisie-ster. Hij werd in 1921 geboren als John Roland Redd en maakte furore als componist, pianist, organist en als nationale televisiepersoonlijkheid.

Valse identiteit

Korla Pandit werd op 16 september 1921 geboren als John Roland Redd en maakte furore als componist, pianist, organist en als nationale televisiepersoonlijkheid. Redd was in Missouri geboren en maakte iedereen wijs dat zijn vader een vriend was van Gandhi en dat zijn moeder een carrière had als Franse operazangeres en dat hijzelf was opgegroeid in New Delhi. Tot aan zijn dood in op 2 oktober 1998, 24 jaar geleden, verschool hij zich achter deze valse identiteit. Zelfs zijn kinderen wisten niet dat hun vader een Afro-Amerikaan was. Als exotische Indiër met tulband was het een stuk gemakkelijker om een succesvol artiest te worden. Zonder dat iemand het wist, was hij de eerste Afro-Amerikaanse tv persoonlijkheid. Pas enkele jaren na zijn dood, in 2002, was in The Los Angeles Magazine een onthullend verhaal te lezen over de ware roots van Korla Pandit.

Korla Pandit
Korla Pandit met zijn hypnotiserende blik!

Korla Pandit’s Adventures In Music

Pandit was een succesvol artiest en had een eigen muziekprogramma op televisie: de Korla Pandit’s Adventures In Music. Dit programma werd voor het eerst uitgezonden in februari 1949. Het programma opende steevast met het nummer The Magnetic Theme, dat je op onderstaande video kunt beluisteren. Het was een succesvolle show waar maar liefst 900 afleveringen van zijn opgenomen. Het bijzondere was dat Pandit geen enkele keer heeft gesproken. Naast Hammond orgel en pianospelen, was het enige wat hij deed het publiek aankijken met een mysterieuze hypnotiserende blik. Hij was de personificatie van een romantische mythe. Die tulband droeg zeker bij aan dit mysterieuze imago.

Korla Pandit : Godfather of Exotica

De bijnaam van Korla Pandit was Godfather of Exotica. Met zijn indringende blik wist hij vele harten te stelen van huisvrouwen die amechtig zijn shows bewonderden. De tulband én de exotische liedjes die hij speelde op de Hammond B3 orgel, droegen hier zeker aan bij. In 2014 verscheen er een muziekdocumentaire over hem. Deze trailer van deze documentaire getiteld Korla The Movie kun je hieronder bewonderen.

De exotische muziek van Korla Pandit

Op Spotify vind je een playlist met enkele nummers van Korla Pandit. Als je van Hammond orgel houdt, dan kun je hieronder meer dan een half uurtje genieten van zijn exotische muziek.

Bronnen: De Volkskrant, UltraswankWhat it means to be an American, Wikipedia

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00