Jimmie Rodgers bracht Country naar Kenia

Jimmie Rodgers was de allereerste Country-superster. Ook bracht hij Country naar Kenia en was hij daar bekend onder de naam Chemirocha.

Jimmie Rodgers: Country Superstar

In zijn thuisland de V.S. stond Jimmie Rodgers bekend als The Singing Brakeman en The Blue Yodeler. Rodgers had een bijzondere stem met een enorm bereik. Hij kon jodelen en gitaar spelen en speelde en vaak met Louis Armstrong. Hij schreef de meeste van zijn liedjes zelf. De teksten gingen vooral over zijn eigen ervaringen. De liefde, het zware leven en de spoorwegen waar hij jarenlang had gewerkt, waren zijn favoriete onderwerpen. In 1933 stierf de Amerikaanse country-muziekpionier Jimmie Rodgers aan tuberculose. Hij was toen slechts 35 jaar oud. Luister hieronder naar Blue Yodel No 1 (T For Texas) uit 1928 en Waiting for a Train uit 1929.

Export van Country naar Kenia

De Country muziek van Jimmie Rodgers bereikte ook de Afrikaans muziek en de bevolking van Kenia. Volgens de legende deden Britse missionarissen tijdens de Tweede Wereldoorlog het dorp van het volk de Kipsigis aan. De missionarissen speelden grammofoonplaten met Amerikaanse country-muziek. De dorpelingen bleken vooral van één zanger te houden, namelijk Jimmie Rodgers. Dat geluid dat Rodgers voortbracht was volgens hen bovenmenselijk. Een gewone sterveling was hiertoe niet in staat. Een gewoon mens kon eenvoudigweg niet zo zingen en spelen. Rodgers moest wel een soort godheid zijn. Waarschijnlijk een half mens en half antilope. De Kipsigis creëerden een hele legende rond deze countryzanger en verbasterden zijn naam tot Chemirocha.

Country naar Kenia
Jimmie Rodgers bracht country naar Kenia. Bron afbeelding: Wikimedia

Chemirocha

In 1950 hoorde Hugh Tracey, een etnomusicoloog die onderzoek deed in Kenia, het nummer Chemirocha. Hij nam het op. Het werd gezongen door een groep meisjes van de Kipsigis-stam uit Kenia. Hun hoge stemmen worden begeleid door het getokkel op kibugandet, een soort harp. Je kunt er hieronder naar luisteren.

Menseneters

Maar is Chemirocha wel een verbastering is van Jimmie Rodgers? De meningen lopen uiteen. Een andere verklaring is dat het komt door de missionarissen. Zij predikten over het eten van het lichaam en bloed van Christus en vertelden ook over hoe de Kipsigis tijdens de Tweede Wereldoorlog bloed moesten doneren aan gewonde soldaten. Hierdoor werden de blanke overheersers gezien als bloedzuigers en menseneters: chemirocha’s genaamd. Bekijk hieronder het bijzondere verhaal over de zoektocht naar de herkomst van het lied Chemirocha.

De Amerikaanse tekenaar Drew Christie heeft het bijzondere verhaal ook in een animatie uitgebeeld.

Meer bijzondere liedjes

Chemirocha is natuurlijk een bijzondere track. Maar je vindt veel meer bijzondere muziek in de Boekenblues Shop. Check de laatste 3 vinylplaten die ik onlangs heb toegevoegd.

Bronnen: Aeon, Atlas Obsura, Wikipedia

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00