Jalal Mansur Nuriddin: de laatste dichter is dood

De laatste dichter is dood. Het gaat om Jalal Mansur Nuriddin, een van de oprichters van The Last Poets. Deze band wordt wel beschouwd als de godfathers van de hiphop. Nuriddin overleed 5 jaar geleden op 4 juni 2018. Hij werd 73 jaar.

The Last Poets

The Last Poets ontstond in de hectische jaren ’60. Het was een groep van zwarte dichters en muzikanten die voortkwam uit de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Ze ontmoetten elkaar tijdens de Harlem Writers Workshop in New York. Ze droegen hun vaak militante gedichten ritmisch voor en spraken de teksten fel en ritmisch uit onder begeleiding van percussie. Met gedichten als Niggers are scared of revolution veroverden deze Amerikaanse groep in de jaren ’60 en ’70, de wereld.

The Last Poets worden gezien als een van de grondleggers van hiphop en rap. Toch komt hun muziek in eerste instantie voort uit de jazz. Niet voor niets heet een van hun nummers Jazzoetry (jazz en poetry).

Oude helden

Deze oude helden waren de voorlopers van de Hip-Hop……en traden op met Herman Koch en Huub van der Lubbe. Christine Otten schreef een boek over The Last Poets, getiteld De laatste dichters.

Jalal Mansur Nuriddin: Grandfather of Rap

Jalal Mansur Nuriddin, de Grandfather of Rap werd geboren in Fort Greene in Brooklyn, New York. Samen met een lokale bende, de Fort Greene Chaplains, vochten ze om de macht op de straat. Door al deze benderivaliteit belandde hij in de gevangenis. Hij werd vervroegd vrijgelaten op voorwaarde dat hij zich bij het Amerikaanse leger zou aansluiten. In het leger volgde een opleiding tot parachutist, maar kwam opnieuw in de gevangenis terecht omdat hij weigerde te salueren voor de Amerikaanse vlag. In de gevangenis hield hij zich bezig met spoken word, een vroege vorm van rap, die hijzelf ook wel “spoagraphics” of “gesproken beelden” noemde. Eenmaal uit het leger, ging hij werken voor een bank op Wall Street. Dit inspireerde hem tot het schrijven van het gedicht E-Pluribus Unum, dat verscheen op het album Chastisement.

Debuut

The Last Poets brachten in 1970 hun eerste album met hun gedichten uit en Nuriddin maakt van meet af aan deel uit van de band. Dit debuutalbum stond meer dan een half jaar in de hitlijst, ook al werden The Last Poets niet gedraaid op de radio. Nuriddin schreef het nummer Surprises.

laatste dichter
Album cover van het debut lp van The Last Poets. Bron afbeelding: Wikipedia

Hij deed ook mee aan de opvolger die uitkwam in 1971: This Is Madness.

Hustlers Convention

In 1973 volgde een solo-album van Nuriddin, Hustlers Convention, waarin hij rijmende verhalen vertelde over het straatleven in New York, begeleid door muziek van Kool & The Gang. Het inspireerde onder meer hip hop acts als de Wu-Tang Clan, Public Enemy, Beastie Boys, N.W.A., Grandmaster Flash & the Furious Five, A Tribe Called Quest en nog vele anderen.

Jalal Mansur Nuriddin

Hieronder het nummer Sport.

De laatste dichter is dood

“Jalal slipped quietly away this evening into the arms of Allah.”

Meer Spoken Word

Ik ben een fan van spoken word en heb een bescheiden verzamelingetje aangelegd. Soms zet ik wat te koop. Hieronder de laatste spoken word items die ik aanbied in de Boekenblues Shop.

Bronnen: Pitchfork, The Rolling StoneWikipedia, The Wire

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00