David Bowie haalde inspiratie songteksten uit computer

David Bowie haalde zijn inspiratie voor de songteksten uit de computer. Hij maakte hierbij gebruik van The Verbasizer. Dit was een computerprogramma dat Bowie samen met een vriend begin jaren ’90 in elkaar knutselde.

The Verbasizer

The Verbasizer is een programma waar je wat woorden, zinnen en stukken tekst kunt intypen. Met behulp van het programma plaats je de stukken tekst in 5 kolommen. Het programma plakt de woorden en zinnen in willekeurige volgorde achter elkaar en maakt er nieuwe zinnen van. Deze nieuwe zinnen gebruikte Bowie weer als inspiratie voor zijn songteksten. Op onderstaande video zie je The Verbasizer in actie.

Zo leverde het programma de zin ‘The top kills him’ en ‘Dead man don’t talk but they do’ op.

Jammer genoeg is er geen versie van The Verbasizer voor het publiek toegankelijk. Maar de functionaliteit zie je ook bij andere programma’s terug. Bekijk bijvoorbeeld de online tools zoals de JanusNode, de Cut’n’Mix en WpN.

Inspiratie songteksten: Cut Up Technique

Voordat Bowie The Verbasizer gebruikte, paste  Bowie The Cut Up Technique toe om inspiratie te vinden voor zijn songteksten. Dit si een aleatorische literaire techniek die ooit eens is bedacht door Brion Gysin en later verder is ontwikkeld door William S. Burroughs en Alexander Trocchi. Bij de Cut Up Technique wordt tekst uit bestaande bronnen -krantenknipsel, boeken, tijdschriften- verknipt en in een nieuwe combinatie wordt samengevoegd. Aleatorisch slaat op het uitspelen van het toeval in dat proces. Eigenlijk is The Verbasizer een digitale versie van deze techniek.

Inspiratie voor de songtekst van Jean Genie kwam ook met behulp van de Cut Up Technique tot stand

‘A small Jean Genie snuck off to the city, 
Strung out on lasers and slash-back blazers, 
Ate all your razors while pulling the waiters’

inspiratie songteksten
Inspiratie voor zijn songteksten haalde Bowie door willekeurig woorden en zinnen achter elkaar te plaatsen. Bron foto: Pixabay

Cut Up Technique in actie

Op onderstaande video kun je zien hoe Bowie de Cut Up Technique toepaste.

Ook in onderstaande BBC documentaire vertelt Bowie over deze techniek.

Bronnen: Gnoetry DailySitepoint, Wikipedia

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00