Start de geschiedenis van de rap echt met Rapper’s Delight?

De geschiedenis van de rap start volgens velen met het nummer Rapper’s Delight van The Sugar Hill Gang. Het nummer werd uitgebracht op 16 september in 1979. Maar het was zeker niet de eerste rapsong, want vele jaren daarvoor werd ook al gerapt.

Eerste rapsong in de geschiedenis van de rap

Rapper’s Delight was zeker niet de eerste rapsong. het bestond al eerder. Alleen toen werd rap nog geen rap genoemd, maar jive talking, toasting, spoken word of wat dan ook. In dit artikel vind je vijf nummers die lang voordat Rapper’s Delight uitkwam, al rapperderap waren.

Wel was Rapper’s Delight het eerste rapnummer dat een commerciële hit werd. In die zin is het wel een belangrijke track in de geschiedenis van de rap en hip hop. En dat het een hit werd, was best een prestatie, want een week voor het nummer werd opgenomen bestond The Sugarhill Gang niet eens.

Sylvia Robinson

De drie rappers van Sugarhill Gang -Michael ‘Wonder Mike’ Wright, Henry ‘Big Bank Hank’ Jackson (die in 2014 op 58-jarige leeftijd overleed) en Guy ‘Master Gee’ O’Brien- werden in New York bijeengebracht door Sylvia Robinson, een New Yorkse producer en oprichter van label Sugar Hill Records. Zij was vastberaden om als eerste een hit te scoren met een rapnummer. En ze slaagde er bijzonder goed in, want het nummer werd een megasucces. De single verkocht als een tierelier en veranderde de muziekgeschiedenis voor altijd. Dit nummer zorgde ervoor dat rap een populair genre werd bij het grote publiek.

I said a hip hop the hippie the hippie
to the hip hip hop, a you don’t stop
the rock it to the bang bang boogie say up jumped the boogie
to the rhythm of the boogie, the beat

Good times

Good times van Chic werd gebruikt als basis voor de song. Nile Rodgers van Chic had er aanvankelijk wel wat problemen mee en spande een rechtszaak aan. Die werd in den minne geschikt. De schrijvers van het nummer Good Times (Nile Rodgers en Bernard Edwards) werden genoemd als medeauteurs van Rapper’s Delight en kregen een deel van de royalties. Door dit juridische geharrewar kreeg het nummer veel aandacht en ook dat was een redenen van het succes.

geschiedenis van de rap
Tekst van Rapper’s Delight. Bron afbeelding Philip Kromer via Flickr

Geschiedenis van de rap: de voorlopers

Maar terug naar waar dit artikel over gaat: de voorlopers van de rap. Nummers die voor 1979 werden uitgebracht en het predikaat ‘rap’ meer dan verdienen.

#1 Whitewash Station Blues: Rap uit 1929

In 1929, dus 50 jaar voordat The Sugarhill Gang zijn hit scoorde, zongen de muzikanten van The Memphis Jug Band het nummer Whitewash Station Blues. Misschien is dit wel het eerste nummer in de geschiedenis van de rap? De Memphis Jug Band trad met name op in de befaamde Beale Street in Memphis. Hun muziek is geworteld in de blues. Ze speelden een ruiger type muziek, vaak op goedkope, zelfgemaakte instrumenten, zoals wasbord en jug: een kruik waarin lage tonen en geluiden werden gezongen en geblazen met de mond. Zo rond 0.40 seconden kun je luisteren naar onvervalste rap.

If you wanna get to heaven I’ll tell you what to do
You put on a sock, put on a shoe
You place a bottle of corn in your right hand
That’ll crash you right over in the Promised Land
And if you meet the devil, he asks you how ya do
I’m on my way to heaven, don’t you wanna go too
You know there’s a place that’ll do just as well
Called Whitewash Station, 10 miles from hell

#2 Blind Barnabas Gospel rap uit 1941

Het nummer Blind Barnabas van The Golden Gate Quartet werd in 1941 op Columbia uitgebracht. De track was een traditional en heette oorspronkelijk Old Blind Bartimaeu. Het Golden Gate Quarrtet herschreef het nummer en gaf het de titel Blind Barnabas. Het nummer gaat over Bartimeüs waar in de Bijbel over is geschreven. Bartimeüs was een blinde bedelaar, die door Jezus weer zijn zicht terugkreeg. Een wonder natuurlijk!

Well old Blind Barnabas stood on the way blind
Blind Bartinabas stood on the way
Well old Blind Barnabas stood on the way, cryin’
Oh Lord have mercy on me

In 1948 was dit nummer ook te zien en te horen in de film A Song Is Born met Danny Kaye in de hoofdrol.

#3 Why Can’t I Get it Too: Muziek van de straat uit 1955

Rap muziek is niet bedacht aan het conservatorium en in sjieke etablissementen. Het is ontstaan op straat. Zo ook het nummer Why Can’t I Get it Too van Six Boys in Trouble uit 1959. Six Boys in Trouble is een groepje New Yorkse straatschoffies van een een jaar of 11, 12. Ze improviseerden wat op zelfgemaakte percussie-instrumenten, stokken en bongo’s en verzonnen er een tekst bij en de track was geboren.

If I would be a boy like her
I would never knock at door
Because he love her
Why can’t I get it too?

Je vindt het nummer op Street and Gangland Rhythms, Beats and Improvisations dat werd opgenomen opgenomen in 1955 en pas in 1959 werd uitgebracht op Folkways Records. Het is rap in zijn puurste vorm. Luister zelf maar.

#4 Bacon Fat uit 1956

Andre Williams stond bekend als de godfather of rap. Hij kon eigenlijk niet zingen, maar ambieerde wel een carrière als zanger. Hij verzon een list en verzon een eigen sing-talk stijl die bijzonder veel weg heeft rap. Een van de nummers waar hij beroemd meer werd was Bacon Fat. Luie blues met een sausje van humor en proto-rap. Dit nummer markeerde een mijlpaal in de geschiedenis van de rap, want het behaalde een nummer 9 positie in de R & B-hitlijst van Billboard. Niet slecht voor iemand die niet kan zingen.

#5 Bid ‘Em In: Aanklacht tegen de slavernij uit 1960

Bid ‘Em In van Oscar Brown Jr. en verscheen op zijn debuutalbum Sin & Soul uit 1960. Het is een afschuwelijk nummer. Niet vanwege de kwaliteit, want het is een fantastische track. Wel vanwege het onderwerp. Het vertelt een hartverscheurend verhaal waarin Brown de rol speelt van een slavenveilingmeester. Al rappend zorgt hij voor de verkoop van een slavin.

Don’t mind them tears, that’s one of her tricks.
Five fifty’s bid and who’ll say six?
She’s healthy and strong and well equipped.
Make a fine lady’s maid when she’s properly whipped.
Bid ’em in!

Geschiedenis van de rap

Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van de rap, dan is het artikel The History of Rap Music aan te bevelen. Daarin kun je lezen dat de rap eigenlijk al honderden jaren geleden begint bij de griotten uit Afrika . En via onder meer kinderliedjes en Jamaica in New York terechtkomt en mede door toedoen van DJ Kool Herc en uitgroeit tot een van de populairste genres in de muziek.

Meer over de geschiedenis van de rap

In de Boekenblues Shop vind je veel meer mooie muziek. Bekijk hieronder drie hip en en rap items die ik onlangs heb toegevoegd aan de shop.

Bronnen: Roots of Rap, Soul Music Songs, Wikipedia

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00