Gebrek aan muzikaal talent…of juist niet

Sommige noemden het een gebrek aan muzikaal talent en anderen noemen het ‘art brut’. Maar hoe je het ook noemt… de muziek van The Shaggs was niet om aan te horen! Al denken sommigen daar anders over. Frank Zappa vond de band zelfs beter dan The Beatles!

My Pal Foot Foot

My Pal Foot Foot is een ode aan de kat van het gezin. Foot Foot is hem gesmeerd en The Shaggs maken zich vreselijke zorgen en zongen er een liedje over.

Foot Foot, where can you be?
Foot Foot, why won’t you answer me?
Foot Foot, Oh Foot Foot
Wherever you are
I want you to come home with me

The Shaggs

The Shaggs was een Amerikaanse meidengroep die in 1968 werd opgericht door Austin Wiggin. In de band zaten zijn dochters. Ze kregen een muziekinstrument en twee weken muziekles en dat was het. De band The Shaggs was geboren. Dorothy “Dot” en Betty waren de zangeressen en speelden gitaar. Helen speelde de drums en vanaf 1969 kwam ook Rachel bij de band en speelde de basgitaar.

Philosophy of the World

The Shaggs maakten welgeteld één studioalbum, Philosophy of the World. uit 1969. Ze spelen lekker langs elkaar heen. Luister maar naar Helen, de drummer, die speelt alsof ze in haar eentje is. Ze zingen heerlijk vals en rammelen een beetje voort. Maar op een geven moment komt het allemaal bij elkaar. Het gaat veel meer om het muziek maken dat om muzikaliteit. Beluister het hele album op onderstaande YouTube video.

Erkenning

De meeste mensen vinden The Shaggs niet om aan te horen. Maar er zijn mensen die hier heel anders over dachten en vonden dat The Shaggs culthelden waren. En niet de minste. Frank Zappa vond The Shaggs beter dan The Beatles. Muziekcriticus Lester Bangs noemde Philosophy of the World een mijlpaal in de geschiedenis van rock-‘n-roll.

You can just feel the ‘God damn it’ behind every line. – Lester Bangs

Kurt Cobain zette dit album op nummer 5 van zijn favoriete top 50. Carla Bley, Jonathan Richman en Bonnie Riatt waren ook vol lof.

For me, one song about your real life is worth ten “professional” songs. The Shaggs convince me that they’re the real thing when they sing. – Jonathan Richman

The Shaggs: de musical

Het beleef niet alleen bij eerbetoon van grote namen in de muziek. In 2011 verscheen er zelfs een musical gebaseerd op The Shaggs. Later werd die musical ook nog eens verfilmd. Bekijk hieronder een scene uit die musical.

Meer mooie muziek

In de BoekenBlues Shop vind je heel veel mooie muziek. Ook Rock. Bekijk hieronder de drie rock items die ik onlangs heb toegevoegd.

Bronnen: Maarten Regtien Blog, New York Times, Wikipedia

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00