Funky kerst met James Brown

Wil je een funky kerst? Luister dan met kerstmis naar de songs van James Brown. Hij bracht 3 kerstalbums uit, te weten James Brown & His Famous Flames Sing Christmas Songs (1966) Soulful Christmas (1968) en Hey America It’s Christmas (1970).

Funky kerst

Dat James Brown kerstplaten uitbracht, was niet alleen omdat je met zo’n album flink veel geld kan verdienen. Brown had ook echt wat met kerstmis. In zijn jonge jaren was kerst nooit de beste tijd in het jaar voor de familie Brown. Ze waren arm en er lagen geen kadootjes onder de kerstboom.

I remember when I was poor. I remember Christmas days when I had no toys at all.

Waarschijnlijk wilde hij dit nare gevoel compenseren door heel wat kerstsongs op de plaat te zetten. En toen hij volwasssen was, vierde hij kerstmis zeer uitbundig en tooide zijn woning in kerstlampjes en versieringen. Brown deelde ook elke kerst kadootjes uit aan kinderen van de armere gezinnen in zijn stad Augusta. Na zijn dood zette zijn dochter deze traditie voort.

Top 10 Funky kerst

Het materiaal op de drie kerstalbums van Brown bestaat lang niet altijd uit de beste nummers die hij uitbracht. Er zit best wel wat meuk tussen. Maar gelukkig zijn er ook enkele fantastische songs. Ik heb een top 10 samengesteld voor een funky kerst met zijn 10 beste nummers… Althans naar mijn bescheiden mening. Je kunt deze songs en nog veel meer funky kerstliedjes van Brown beluisteren op de playlist op Youtube.

En dan nu naar de top 10!

1. Go Power at Christmas Time

Dit nummer stond op zijn album Hey America dat uitkwam in 1970. Dit was zijn 30ste studioalbum. Wat een energie had die man.

Give me some go power
And let me wipe all big happy smiles on everybody’s face
At Christmas time

2. Santa Claus Go Straight To The Ghetto

Dat Brown niet alleen zoetsappige kerstliedjes schreef, maar ook politiek geëngageerd was, bewijst dit nummer. Het verscheen op A Soulful Christmas uit 1968.

3. Believers Shall Enjoy (Non Believers Shall Suffer)

Ook op het album A Soulful Christmas, verscheen het instrumentale nummer Believers Shall Enjoy (Non Believers Shall Suffer) met in de hoofdrol de vibrafoon.

4. Christmas Is Love

Deze track vind je op Browns meest funky album Hey America uit 1970. En het is een mooie kerstboodschap van Brown.

5. Hey America

Hey America is funk zoals we dat kennen van Brown. De single flopte in de V.S., maar deed het redelijk in Engeland. Het is een kolkende orkestrale groove, waarin Brown het uitschreeuwt dat het tijd is voor vrede en voor wijn. Ik ben voor!

Hey America, it’s Christmas time
All year long you’ve been givin’ me the peace sign
But dig! What happened after twelve months of time
Right now I see more than a billion peace signs

6. Santa Claus Gave Me A Brand New Start

Weer zo’n lekker instrumentaal nummer waarop de vibrafoon een prominente rol heeft.

7. Merry Christmas, I Love You

Op zijn eerste kerstplaats James Brown Sings Christmas Songs staat de track Merry Christmas, I Love You.

It’s been a long long time
Since you said that you are mine
The best time to say
Is that christmas time

8. Christmas Is Coming

Een ander instrumentaal nummer is Christmas Is Coming. De band van James Brown laat zien hoe goed ze wel niet zijn. Dit swingt als een dolle.

9. Tit For Tat (Ain’t No Taking Back)

Dit nummer werd in 1968 uitgebracht als single en stond op zijn allereerste kerstalbum.

10. A Soulful Christmas 

Deze track staat op het gelijknamige album. Heerlijk die vette baslijn!

Funky Kerst toegift: Clean for Christmas

Eingelijk maakte Brown niet 3, maar 4 kerstplaten. In 1999, in de nadagen van zijn carrière, bracht hij The Merry Christmas Album. Het was het 58ste studioalbum. Minder goed dan zijn eerste kerstplaten, maar nog steeds met lekker veel funk en met enkele maatschappijkritische teksten, zoals op het nummer Don’t Forget the Poor at Christmas. Ook Clean for Christmas stond op dit album en daarop hoor de je de oude Brown weer terug.

Eerste ‘funky kerst’ dag

The Godfather of Soul overleed op 25 december, op eerste kerstdag in 2006. Hij werd 73 jaar. Het tijdstip van zijn dood is opmerkelijk, gezien zijn liefde voor Kerstmis en de populariteit van zijn kerstalbums. Een grotere link met kerst bestaat bijna niet.

funky kerst

Meer funky kerst

James Brown is niet de enige artiest die kerstsongs op de plaat zette. Er is nog een aantal artiesten dat het kerstfeest muzikaal opluisterde. Bekijk hieronder de laatste kerst-items die ik heb toegevoegd aan de BoekenBlues Shop.

Bronnen: A Pop Life, Soul Music Songs, U Discover Music

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00