De familie van Aretha

Vandaag is het alweer 5 jaar geleden dat Aretha Franklin overleed. Dezelfde sterfdag als Elvis Presley overigens! Aretha’s mooiste nummer vind ik Gotta Find Me an Angel. En waarschijnlijk heeft ze die inmiddels gevonden! Ze is oud geworden: maar liefst 76 jaar. Voor de meeste mensen is dit nog geen eens zo oud, maar als je het vergelijkt bij de familie van Aretha, is het hoogbejaard.

Muzikale ouders

Franklin is geboren uit muzikale ouders. Moeder, Barbara Franklin, was een kerkpianist. Haar vader was Reverend C.L. Franklin. Een dominee die zijn muzikale preken op de plaat zette. Het resultaat waren 76 live albums. Luister eens naar Climbing Higher Mountains.

In 1972 zong Aretha ditzelfde nummer. Het verscheen op haar Gospel album uit 1972 Amazing Grace. In deze opname zie je een korte opname van Aretha die het nummer in de kerk van haar vader zingt. Paps is trots op haar! Aretha zong vaker in de kerk van haar vader. Zo is haar debuutalbum, Songs of Faith uit 1956, live opgenomen in de New Bethel Baptist Church. Aretha was toen pas 14 jaar.

Carolyn Franklin de schrijver van Gotta Find Me an Angel 

Aretha’s jongere zus Carolyn Franklin overleed in 1988 aan borstkanker. Ze werd slechts 43 jaar. Carolyn was overigens degene die mijn favoriete nummer Gotta Find Me an Angel schreef. Dat deed ze samen met Sonny Saunders. Het verscheen in 1973 op het album Hey Now Hey (The Other Side of the Sky). Het is echt een familienummer want in het achtergrondkoor hoor je Carolyn en Erma Franklin zingen.

Carolyn schreef wel meer voor Aretha, waaronder Ain’t No Way, Baby, Baby, Baby en Save Me. Carolyn had ook een eigen carrière als zangeres en ze had een bescheiden hitje met It’s True I’m Gonna Miss You.

Erma Franklin

Erma was de oudere zus van Aretha. Ze had in 1967 een hit met Piece Of My Heart. In 1968 werd dit nummer gecoverd door Janis Joplin die er een monsterhit mee scoorde.

In 1969 had Erma nog een hit met Gotta Find Me a Lover (24 Hours a Day). Daarna raakte haar eigen loopbaan in het slop en startte ze als achterzangeres bij Aretha. Ook Brenda Bryant een nicht van de Franklins maakte deel uit van dit achtergrondkoor. Erma overleed in 2002, op 67-jarige leeftijd aan keelkanker.

De familie van Aretha: de broers

De familie van Aretha bestond naast Erma en Carolyn ook nog uit twee broers: Cecil en Vaugh. Over Vaugh is weinig bekend. Broer Cecil was jarenlang haar manager. Hij vervulde deze taak tot zijn dood. Hij stierf op in 1989 aan longkanker. Hij was toen 49 jaar.

Vandaag 5 jaar geleden, stierf Aretha. Ze is maar liefst 76 jaar geworden. En dat is stokoud als je het vergelijkt bij haar familieleden. Als ik kon zingen zou ik een liedje voor je zingen: A Song For You.

Meer van Aretha

Hou je van de soulmuziek van Aretha Franklin? Check dan de BoekenBlues Shop. Regelmatig plaats ik er muziek op van deze souldiva.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00