Elizabeth Cotten

Elizabeth Cotten was een Amerikaans folk- en bluesmuzikant. Op jonge leeftijd bleek ze al een supertalent. Ze ontwikkelde een eigen tokkelmethode en schreef toen ze 12 jaar oud was, het nummer Freight Train. Maar pas rond haar 60ste werd ze ontdekt.

Cotten-pickin’-style

Cotten werkte al op jonge leeftijd en kocht van haar spaargeld een rechtshandige gitaar ter waarde van $3,75. Maar Cotton was linkshandig en ze vond het lastig spelen op een rechtshandig instrument. Daarom draaide ze de gitaar om en leerde ze zichzelf ondersteboven spelen. Ze bespeelde de snaren met haar rechterhand en tokkelde met haar linkerhand, het omgekeerde van het gebruikelijke gitaarspel. Bovendien tokkelde ze met twee vingers: de bassnaren met haar vingers en de hoge tonen (melodiesnaren) met haar duim. Deze manier van gitaarspelen werd de Cotten-pickin’-style genoemd.

Elizabeth Cotten

Freight Train

Ze was nog maar 12 jaar oud toen ze in 1906 het nummer Freight Train schreef, een lied dat door vele artiesten werd gecoverd, waaronder Peter, Paul en Mary, Jerry Garcia, Bob Dylan, Matt Valentine, Laura Veirs en Taj Mahal. Op de video hieronder speelt Elizabeth Cotten het nummer zelf. Ze was toen 92 jaar en haar stem klinkt wat roestig. Maar haar gitaarspel is nog steeds fenomenaal.

Muziek is voor de duivel

Elizabeth trouwde op 15-jarige leeftijd en ze gaf de muziek op om een ​​gezin te stichten. Eigenlijk werd het muziekmaken haar ontmoedigd. Een diaken in haar kerk had haar verteld dat je met het spelen van muziek de duivel het hof maakte.

Pas in de jaren ’40, toen ze voor de familie Seeger werkte als huishoudster en nanny, werd haar muzikale talent opgemerkt. En het was niet zomaar een familie waar ze toen werkte. Het was dé Seeger familie bestaande uit componist Ruth Crawford Seeger en diens man etnomusicoloog Charles Seeger en hun kinderen Mike en Peggy en stiefzoon Pete. In die familie pakte Cotton een van hun gitaren en begon te spelen. De Seegertjes vonden het fantastisch en moedigden haar aan om nog veel meer muziek te maken. Cotton werd zo rond haar 60ste professioneel muzikant. Ze toerde met Mike Seeger, die haar ook in contact bracht met andere muziekliefhebbers. Luister hieronder naar het verhaal en een aantal songs van Cotton.

Gospelklassieker van Elizabeth Cotten

Cotton speelde voornamelijk blues en folk, maar maakte af en toe een uitstapje naar de gospel. Natuurlijk wel een met bluessausje. Zo speelde ze In the Sweet By and By. Dit is een christelijke hymne uit 1868. Het is een gospelklassieker die door vele artiesten op de plaat is gezet. Cotten laat een instrumentale versie horen die geweldig klinkt. Ook de video is te gek, want je kunt heel goed zien hoe haar tokkelwerk eruit ziet. De camera toont tal van close-ups van de gitaar en haar handen. Zo kun je Cotten-pickin’-style in actie bewonderen.

Meer Blues en Gospel

Blues en gospel zijn twee van mijn favoriete muzikale genres. Ik heb heel wat blues en gospel platen, cd’s en muziekboeken in de kast staan. Ik koop ze bij kringloopwinkels, platenbeurzen en op online handelspagina’s als Marktplaats. Zo nu en dan zet ik ze te koop in de Boekenblues Shop. Bekijk hieronder de laatste 6 toevoegingen.

Bronnen: Folkways, NPR, Wikipedia

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00