Disco uit Somalië en funk uit Mogadishu

Bij disco denk je aan landen als de V.S. en Engeland. Maar in de jaren ’70 en ’80 was er ook disco uit Somalië en funk uit Mogadishu.

Disco uit Somalië

De Somalische hoofdstad Mogadishu was een bloeiende kuststad met een lange geschiedenis als handelscentrum dat Kenia, het Midden-Oosten met de rest van de Afrikaanse landen verbond. Tot de staatsgreep in 1991 en de burgeroorlog kende Somalië een bloeiende muziekcultuur. Traditionele Somalische volksmuziek, Afrikaanse muziek, Arabische grooves, reggae, Indiase muziek en Amerikaanse funk… Het was er allemaal te horen in Mogadishu. En begin jaren ’80 kwam daar ook nog eens disco bij. De ‘Mogadisco’, was geboren. Deze Somalische disco was tot begin jaren ’90 populair. Muzikanten met grote afro’s en glimmende kleding, gaven optredens in de meest trendy nachtclubs van de stad. Een van de discobands was de Dur Dur Band. Luister bijvoorbeeld eens naar Is Yeelyel.

Vrouwelijke artiesten

De muziekscene in Mogadishu was een bijzondere en in tegenstelling tot veel Afrikaanse landen, kende Somalië veel vrouwelijke artiesten. Zo waren er Fadumo Qasim, Hibo Nuura en Sahra Dawo. Ze brachten veel meer muziek uit en waren ook veel innovatiever. Luister hieronder naar het nummer Waakaa Helaa (Ik vind je leuk) van Fadumo Qasim & Sharheero band.

Van korte duur

De disco uit in Somalië was maar een kort leven beschoren. Dat kwam omdat een brute burgeroorlog werd gevoerd. De muzikanten vluchtten het land uit en aan de bloeiende muziekscene kwam een einde. De video Somali Night Fever die je hieronder kunt bekijken, vertelt het verhaal van de mensen die Somalische muziek levend houden.

Somali Disco Mixtape

Gelukkig is een aantal muziekliefhebbers aan het verzamelen geslagen en zijn op zoek gegaan naar de mooiste disco uit Somalië. Zo sloegen in 2015 Caykh Recordings en Jakarta Records de handen ineen en brachten een mixtape uit waarop de beste funk en disco uit Somalië te horen was. Luister hieronder naar Au Revoir, Mogadishu: A 1970s-80s Somali Disco Mixtape.

Ook het label Analog Africa verzamelde disco uit Somalië en bracht in 2019 het album Mogadisco – Dancing Mogadishu – Somalia 1972 – 1991 uit. Je kunt dit album hieronder beluisteren

Bronnen: The Guardian, Metafilter, Okay Africa

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00