DeFord Bailey: black hillbilly music

DeFord Bailey was een mondharmonicaspeler die met zijn harmonica perfect een trein kon imiteren. Ook was hij de eerste zwarte artiest die mocht optreden in het country radioprogramma Grand Ole Opry. En speelde hij nu blues of country?

DeFord Bailey, de harmonica wizard

DeFord Bailey speelde naar eigen zeggen black hillbilly music. Voor de een is dat country en voor de ander klonk het meer als blues. Hij was een uitmuntende mondharmonicaspeler en wordt vaak gezien als de ‘harmonica wizard’. Hij leerde mondharmonica spelen terwijl hij als jong kind aan bed was gekluisterd en moest herstellen van polio. Bailey kon alleen zijn hoofd en armen bewegen. Met zijn mondharmonica probeerde hij de geluiden van de wereld om hem heen na te bootsen. Zo imiteerde hij ook het geluid van een trein. Gelukkig herstelde Bailey van polio, maar toch had de ziekte zijn sporen nagelaten. Zo had hij een misvormde rug en was slechts 1,20 meter lang. Hij was als tiener zo klein en slank dat hij vaak voor een kind werd aangezien.

DeFord Bailey

Nashville

Hij verhuisde in zijn late tienerjaren met familieleden naar Nashville. In 1925 werd hij ontdekt door de mondharmonica-speler Dr. Humphrey Bate. Bate zorgde ervoor dat Bailey kon spelen in het radioprogramma de Grand Ole Opry in Nashville. En in 1927 debuteerde hij met een van zijn bekendste nummers: Pan American Blues. Op dat nummer is goed te horen dat hij een ster was in het imiteren van een trein. Hij werd niet voor niks de Jimi Hendrix van de mondharmonica genoemd.

John Henry

In 1927 en 1928 werden verschillende platen van Bailey uitgegeven, allemaal mondharmonica-solo’s. De platenmaatschappijen wisten niet in welke muzikaal hokje de nummers van Bailey moesten worden ondergebracht. Was het muziek voor Afro-Amerikanen en was het blues of country? Platenlabel RCA wist het ook niet en het nummer John Henry werd in de categorie ‘race’ en ‘hillbilly’ geplaatst. Zelf omschreef DeFord Bailey zijn muziek als ‘black hillbilly music’.

Fox Chase

Een van zijn bekendste nummers is Fox Chase, dat bekend werd in de uitvoering van Area Code 615. Ook werd deze track als tune werd gebruikt voor het Britse muziekprogramma The Old Grey Whistle Test. Luister hieronder naar het origineel en naar de cover.

Hou je van de muziek van DeFord Bailey?

Ik ben gek op blues en als er ergens een mondharmonica in te horen is, dan ben ik verkocht. Deford Bailey vind ik dan ook te gek. Inmiddels heb ik heel wat bluesplaten, cd’s en muziekboeken in de kast staan. Ik koop ze bij kringloopwinkels, platenbeurzen en op online handelspagina’s als Marktplaats. Zo nu en dan zet ik ze te koop in de Boekenblues Shop. Bekijk hieronder de laatste 6 toevoegingen.

Bronnen: Country Music Hall Of Fame, Wikipedia

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00