De Gospel Rock ’n Roll van Sister Rosetta Tharpe

Precies 50 jaar geleden, op 9 oktober 1973, overleed Sister Rosetta Tharpe. Ze speelde Gospel Rock ’n Roll. Zonder Tharpe was er geen Elvis Presely, geen als Little Richard, geen Johnny Cash en geen Jerry Lee Lewis. Tharpe stond aan de basis van de muzikale carrière van deze artiesten. Zij was namelijk The Godmother of Rock n’ Roll.

Gospel Rock ’n Roll

Haar carrière startte in de gospel en ze schakelde over naar de seculiere muziek. Ze had een speelstijl die de vroege rock ’n roll een flinke zet heeft gegeven. Zo gebruikte ze als een van de eerste gitaristen zware distortion. Ze heeft generaties muzikanten beïnvloed en was een grote inspiratiebron voor Little Richard, Johnny Cash, Carl Perkins, Chuck Berry, Elvis Presley en Jerry Lee Lewis. In de dertiger en veertiger jaren werd ze ontzettend populair met haar gospelopnamen die zij op een rock ’n rollachtige manier speelde. Door deze bijzondere combinatie van stijlen kon Tharpe optreden in zowel de nachtclubs als in de kerk. Ze gaf ook concerten in Carnegie Hall en de Cotton Club. Er werd over haar gezegd dat ze gitaar speelde als een man. Daarop zei ze:

Geen één man speelt gitaar zoals ik dat doe. Ik speel beter gitaar dan mannen.

Rock Me

Op 31 oktober 1938 maakt Tharpe haar eerste opnamen voor Decca Records en nam 4 singles op: Rock Me, That’s All, The Man and I en The Lonesome Road op de plaat. Het zijn de eerste gospeltracks die door Decca worden opgenomen en de nummers werden stuk voor stuk een hit in Amerika. Tharpe was hiermee de eerste commercieel succesvolle gospelartiest. Het nummer Rock Me werd geschreven door Rev. Thomas A. Dorsey. Het was een gospelnummer, maar het is lang niet alleen een bijbels verhaal. Het gaat over de liefde en seksualiteit.

Haar traditionele gospelpubliek was flabbergasted door het lied. Ook muzikaal was Rock Me een opvallend nummer. Met haar bijzondere gitaarstijl en melodieuze blues vermengd met traditionele gospelmuziek en haar stem, was ze een pionier in de Gospel Rock ’n Roll.

Gospel Rock ’n Roll
Sister Rosetta Tharpe in 1938. Bron afbeelding: Wikipedia

Meer Gospel Rock ’n Roll

Ik ben de fan van de Gospel Rock ’n Roll van Tharpe. Als ik op een platenbeurs ben, is dit altijd een van de artiesten waarnaar ik op zoek ga. Zo heb ik inmiddels een flink aantal platen van Sister Rosetta Tharpe verzameld. Ook heb ik er een aantal in de Boekenblues Shop te koop gezet. Bekijk ze hieronder.

Bronnen: Gitarist, Rock & Roll Hall of Fame, Wikipedia

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00