Damn Right I Am Somebody!

Damn Right I Am Somebody is de titel van een heerlijk funky nummer van de JB’s. Het is geïnspireerd op I am Somebody: een gedicht dat in de jaren ’50 werd geschreven door dominee William Holmes Borders, Sr. Borders was een mensenrechtenactivist en vocht samen met Martin Luther King tegen de rassensegregatie in de V.S. Datzelfde gedicht werd later door Jesse Jackson tot een Black Power volkslied omgedoopt.

Jesse Jackson

Jesse Jackson, een andere dominee die samenwerkte met Martin Luther King en later uitgroeide tot woordvoerder van de minderheden- en Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging, zorgde ervoor dat dit gedicht wereldberoemd werd. In 1963 droeg hij het het voor tijdens een protest tegen de segregatie.

Op 9 mei 1972 droeg hij in Sesamstraat samen met kids van allerlei kleuren en uit verschillende culturen het gedicht voor aan televisiekijkend V.S. Dat had een educatief tintje.

In 1972 deed hij dat nog eens en dit keer met de Black Power vuist omhoog. Tijdens de openingsspeech van het Wattsstax concert schreeuwde hij het gedicht het publiek toe.

Damn Right I Am Somebody
Jesse Jackson draagt voor. Bron afbeelding: The U.S. National Archives via Flickr

Wattstax werd georganiseerd door de Black Power beweging in samenwerking met Stax Records als geweldloze herdenking aan de rassenrellen die begonnen in 1965 in Zuid-Centraal Watts, Los Angeles.

I am Somebody!

I am Somebody!

I may be poor,

But I am Somebody.

I may be young,

But I am Somebody.

I may be on welfare,

But I am Somebody.

I may be small,

But I am Somebody.

I may have made mistakes,

But I am Somebody.

My clothes are different,

My face is different,

My hair is different,

But I am Somebody.

I am Black, Brown, or White.

I speak a different language

But I must be respected, protected, never rejected.

I am God’s child!

Damn Right I Am Somebody

I am Somebody werd onderdeel van de alledaagse taal. Het was een teken van zelfbewustzijn en ‘black pride’. Ook in de muziek vormde dit gedicht een inspiratiebron. Zo bracht in 1969 bracht Johnny Taylor een nummer uit met dezelfde titel.

In 1974 kwamen Fred Wesley And The J.B.’s, de begeleidingsband van James Brown, met het album Damn Right I Am Somebody. Luister hieronder naar de gelijknamige track

Jimmy James and the Vagabonds zongen in 1975 het nummer I am Somebody.

En nog weer later, in 1983, kwam Glenn Jones met een gelijknamig nummer.

De absolute topper is Mr. T . Ook hij heeft zich laten inspireren door dit gedicht van dominee William Holmes Borders, Sr. Op het album uit 1984 Be Somebody (Or Be Somebody’s Fool), rapt hij I Am Somebody.

Bronnen: Muppet Fandom, Peewee, Speakola, Wikipedia

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00